Politika

Kamen temeljac za važne istraživačke centre

On je poručio da će ti centri i istraživački rad u njima sačuvati one najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda.

Nikolić je u temelj, sa studentima doktorskih studija Medicinskog fakulteta kragujevačkog univerziteta, i budućih istraživača u centrima, položio vremensku kapsulu sa porukom „Što čovek započne, nek’ Bog ne ospori“.

U okviru Centara izvrsnosti biće izgrađeni Centar za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, zatim za funkcionalno istraživanje, za morfološka istraživanja, za klinička i epidemiološka istraživanja, za istraživanje u stomatologiji, Vivarijum, kao i Banka matičnih ćelija.

Nikolić je u obraćanju istakao da će centri, a posebno onaj za istraživanje matičnih ćelija, sačuvati najbitnije i najlepše karakteristike srpskog naroda.

Kako je dodao, parovi koji ne mogu da imaju decu, često idu u inostranstvo po pomoć, a to rešenje treba da bude ovde.

„Deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom“, poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio svima koji su omogućili da započne izgradnja centara, jer će od toga naša deca imati koristi.

„Sve što radimo, radimo za našu decu“, podvukao je Nikolić.

Objekat, površine 11.500 kvadratnih metara, vredan je 14 miliona evra, a gradi se iz sredstava kredita Evropske investicione banke, dok Kragujevac učestvuje u finansiranju sa 40 miliona dinara.

Predviđeno je da centri budu izgarđeni do aprila naredne godine.

Kamen temeljac osveštao je episkop šumadijski Jovan, koji je istakao da će izgradnja centara i istrazivački rad u njima biti na opštu korist svih nas.

Bivši rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević, koji je 2009. godine potpisao Ugovor o izgradnji, kazao je da je izgradnja centara ispunjenje datog obećanja i da je to, uz izgradnju stanova za mlade istraživače, jedan od dva strateška cilja.

„Bilo je u mnogo otpora, a jedinu stvarnu podršku podršku imali smo od predsednika Nikolića, koji je založio svoj autoritet. Izgradnjom centara ovde će biti jedan od temelja savremene Srbije“, poručio je Arsenijević.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, rektor Nebojša Arsenijević, studenti doktorskih studija i građani.

Centri izvrsnosti imaće i ulogu naučno tehnološkog parka, kao baze razvoja Srbije.

Nakon polaganja kamena temeljca, Nikolić je posetio i kompleks Kneževog arsenala, koji je revitalizovan pod pokroviteljstvom predsednika države.

U kompleksu Kneževog arsenala će, nakon što je uknjižen na Grad Kragujevac, do kraja 2017. svoj prostor, nakon 14 godina, dobiti studenti Odseka za primenjene umetnosti i Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh