Gradovi

Kamerno filharmonijsko veče uz Hagaja Šahama

BEOGRAD – Izraelski violinista Hagaj Šaham i gudački ansambl Beogradske filharmonije nastupiće zajedno na trećem koncertu kamerne muzike, večeras u sali Filharmonije.

Hvaljen zbog svoje fascinantne virtuoznosti, blistavog tona i dubokog umetničkog izraza, Hagaj Šaham je priznat na međunarodnoj sceni kao jedan od najuzbudljivijih izraelskih violinista.

U sezoni 2009/2010. Šaham je bio rezidencijalni umetnik Beogradske filharmonije i jedan je od inicijatora filharmonijske kamerne scene.

Zajedno sa srpskim muzičarima izvešće Bahov „Brandenburški koncert br.3“, „Koncert za dve violine, kontinuo i gudače u de-molu“, Vivaldijev „Koncert za četiri violine, violončelo i gudače ha-molu“ i Mocartov „Adađo“ iz „Divertimenta br. 15“.

„Repertoar je divno izbalansiran, uz najlepša dela barokne epohe izvešćemo i Mocartov Adađo, što je moj dodatak programu. Na premijernom izvođenju svirao ga je sam Mocart. Zadovoljan nakon nastupa, Mocart je pisao ocu da ne postoji violinista u Evropi koji ga može svirati tako lepo kao on. Tako da ću imati težak zadatak“, izjavio je Šaham.

Izraelski violinista je sarađivao sa većinom vodećih svetskih orkestara među kojima su i Engleski kamerni orkestar, Bi-Bi-Si filharmonija, Kraljevska filharmonija iz Liverpula i Izraelska filharmonija pod vođstvom Zubina Mehte, na čiji poziv je u Karnegi Holu izveo Bramsov Dupli koncert.

Šaham je aktivan kao pedagog na Akademiji za muziku u Jerusalimu i brojnim majstorskim kursevima.

Sledeći koncert iz ciklusa kamerne muzike zakazan je za 28. april, kada će violinista Gregori As umetnički predvoditi muzičare Beogradske filharmonije.

FOTO Tanjug, D. Petrenek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh