Gradovi

Kameron: Iza ubistva Litvinjenka stoji ruska država

DAVOS – Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas, nakon što su objavljeni rezultati britanske javne istrage po kojima je ruski predsednik Vladimir Putin „verovatno odobrio“ ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, da je to delo iza kojeg „stoji država“.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je danas obelodanio britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju zvanične Moskve i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona.

„Ono što se dogodilo je apsolutno užasno, a taj izveštaj potvrđuje ono što smo uvek mislili i ono što je prethodna laburistička vlada mislila u vreme kad se ubistvo dogodilo, a to je da je ovo delo iza kojeg stoji država“, rekao je Kameron u izjavi za britansku televiziju iz Davosa, na Svetskog ekonomskog foruma.

Zvanični London je posle objavljivanja izveštaja zamrznuo imovinu dvojice ljudi za koje smatra da su odgovorni za trovanje Litvinjenka – bivšeg člana obezbeđenja KGB-a, koji je u međuvremenu postao poslanik, Andreja Lugovoja i njegovog kolege Dmitrija Kovtuna.

„Sada moramo da pročitamo čitav izveštaj i uzmemo u obzir sve detalje, ali nemojte da sumnjate, na ovaj šokantan incident smo reagovali pre više godina, onda kad se on dogodio, a sada dodatno pooštravamo našu reakciju“, istakao je britanski premijer.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh