Gradovi

Kameron poslao pismo zahvalnosti Junkeru

LONDON – Britanski premijer Dejvid Kameron uputio je pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru i njegovom pravnom i pregovaračkom timu u kojem im lično zahvaljuje na njihovoj „kreativnosti“ u postizanju sporazuma između EU i Britanije prošle nedelje.

U pismu poslatom u sredu, u koje je Rojters imao uvid,

ističe se olakšanje na obe strane zbog pronalaženja kompromisa.

„Doprinos koji ste pružili vi lično i Komisija kolektivno ovom istorijskom sporazumu bio je apsolutno ključan za njegov uspeh“, napisao je Kameron Junkeru.

U pismu je naveo kako „vrlo dobro zna koliko su veliki izazov ovi pregovori bili i koliko je kreativnosti i profesionalizma to iziskivalo od Junkera i njegovog osoblja u Komisiji“.

Ljudi koji su bili prisutni posle iscrpljujućeg samita koji je završen kasno uveče prošlog petka u Briselu rekli su da je Kameron tražio članove pregovaračkih timova EU kako bi im zahvalio.

„Izgledao je veoma zadovoljno, kao da mu je laknulo“, kazao je neimenovani zvaničnik EU, dodavši: „I trebalo je. Nisam bio siguran da ćemo uspeti“.

Kameronova portparolka je potvrdila da je britanski premijer, takođe, poslao pisma za svih 27 lidera država članica EU, predsedniku Evropskog saveta i predsedavajućem samitu Donaldu Tusku i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

„Izrazio im je zahvalnost za posvećenost obezbeđivanju uspešnog ishoda pregovora“, rekla je ona.

U pismima je potvrdio da je sazvao referendum o daljem članstvu Britanije u EU za 23. jun.

AP Photo/Alastair Grant

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh