Svet

Kameronu najvažnija podrška Borisa Džonsona

Reforme na dnevnom redu današnjeg samita EU

* Gradonačelnik Londona donosi odluku kad se premijer vrati iz Brisela

Autor: M. K.

London

Evropski lideri su sučelili stavove o reformama EU, koje je predložio britanski premijer Dejvid Kameron, uoči odlučujućeg samita koji će biti održan danas. Kako se navodi, ograničenjima socijalne pomoći se suprotstavlja Poljska i još tri zemlje, dok je Francuska navodno protiv promena finansijskih regulacija. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, ocenila da je veliki deo Kameronovih zahteva opravdan.

Kameron radi na izradi posebnog okvira za podupiranje suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva, s ciljem da navede torijevce, uključujući gradonačelnika Londona Borisa DŽonsona, da podrže njegov sporazum o reformama. DŽonson, koji se smatra potencijalnim liderom kampanje za izlazak njegove zemlje iz EU, sastao se s Kameronom. „Vratiću se“, rekao je novinarima kada je izlazio iz Dauning strita i dodao da, „koliko on zna“, sporazuma nema.

Analitičari ocenjuju da će DŽonson, koji je „od suštinskog značaja“ za Kameronove planove, ostaviti britanskog premijera da čeka sve dok se ne vrati sa samita i tek tada će saopštiti kom će se taboru prikloniti. Izvori bliski DŽonsonu, piše Bi-Bi-Si, navode da je njegova odluka da li će podržati ostanak ili izlazak UK iz EU „veoma pažljivo uravnotežena“. Prema njihovim navodima, to što Kameron želi da dobije DŽonsonovu podršku pokazuje koliko će on najverovatnije biti važan ukoliko premijer želi da pobedi na referendumu. „Prilično su rešeni da pridobiju njegovu podršku“, dodao je izvor i odbacio spekulacije da DŽonsonovu odluku određuju njegove ambicije da vodi Konzervativnu stranku kada se Kameron povuče.

„NJegova odluka se ni na jedan način ne može predvideti na osnovu bilo kog pitanja u vezi s rukovodstvom. Ona je zasnovana na njegovom mišljenju o tome šta je u najboljem interesu zemlje“, naveo je izvor. Očekuje se da Kameronov plan o suverenitetu uključuje davanje većih ovlašćenja Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva za zaštitu britanskih zakona od Evropskog suda pravde, odnosno da se na taj način britanski zakon stavi iznad Brisela.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da očekuje da predložene izmene u vezi sa socijalnom pomoći budu okosnica ovonedeljne debate. Češki ministar za evropska pitanja Tomaš Pruza je izjavio da očekuje da će ograničenja socijalne pomoći važiti samo za nove podnosioce zahteva za azil i da se neće ticati postojećih 34.000 migranata u UK. Kako se navodi, Dauning strit je odbio da potvrdi da li se ta ograničenja tiču i postojećih migranata.

Kameron traži ključne izmene u vezi sa evropskim integracijama, poslovnom konkurentnošću, ograničenjima socijalne pomoći i funkcionisanjem evrozone.

Upozorenje sindikata

London – Radnički sindikati su upozorili da bi potencijalni izlazak Britanije iz EU ugrozio prava radnika. Govoreći uoči razgovora s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, generalni sekretar Konfederacije britanskih sindikata (TUC) Frensis O’Grejdi je rekao da je okosnica dosadašnje debate bila „dobit za biznis“ i dodao: „Napuštanjem EU bi bio ugrožen veliki deo prava na poslu u koja se svi mi uzdamo, kao što su plaćeni odmori i bolovanja, trudničko bolovanje, zdravlje i bezbednost i ravnopravan tretman za honorarne saradnike“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh