• Gradovi

  Kampanja „Najvažniji poziv u životu“: Mali broj donora

  NOVI SAD – Kampanja „Najvažniji poziv u životu!“ skreće pažnju javnosti na izuzetno mali broj donora u Srbiji zbog čega, i pored opremljenosti, kapaciteta i lekarskog kadra, samo 10 odsto pacijenata sa liste čekanja dočeka novi organ.

  Cilj kampanje koju Hemofarm Fondacija, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, sprovodi već dve godine je jasan – podizanje svesti ljudi o ovoj temi koja je u rangu onih od opšteg društvenog značaja, zakonski okvir koji podrazumeva pretpostavljenu saglasnost davalaca organa i stvaranje uslova za lakše odlučivanje za donorstvo, navodi se u saopštenju Fondacije.

  Zašto je važno biti donor, na koji način prevazići predrasude koje ovu temu prate, šta znači biti na listi čekanja za transplantaciju – neka su od pitanja na čije su odgovore imali prilike da čuju lekari i farmaceuti na predavanju koje je organizovala Hemofarm Fondacija u saradnji sa Udruženjem farmaceuta Vojvodine, u Rektoratu Novosadskog univerziteta.

  U okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu!“ kolegama iz struke se obratila prof. dr Milotka Fabri, načelnik odeljenja za virusne hepatitise i član transplantacionog tima Vojvodine, kao i pacijentkinja Darija Kostić koja je zahvaljujući transplantaciji bubrega dobila novu šansu za život.

  Kako se dodaje u saopštenju, Darija Kostić je zahvaljujući humanitarnoj akciji „Devojka koja voli život“ pre četiri godine dobila novi bubreg nakon šestogodišnje dijalize i iščekivanja transplantacije.

  „Posle uspešne transplantacije po prvi put na pitanje ‘Kako si?’, mogla sam konačno da odgovorim da sam dobro. Svakim danom sve više sam se vraćala sebi, onakvoj kakva sam bila pre bolesti. Novi organ mi je omogućio da shvatim koliko je važno da o doniranju mislimo i o tome razgovaramo sa najbližima. Donorstvo mora da prestane da bude tabu tema u našem društvu“, rekla je Darija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com