Svet

Kanada prekida bombardovanje ID

Obrazlažući odluku svoje vlade premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da „novom kanadskom politikom Kanada brani svoje interese zajedno sa saveznicima i konstruktivno radi sa lokalnim partnerima gradeći realna rešenja koja će trajati“.

„Mi ćemo sa našim saveznicima delovati tako da pobedimo Islamsku državu. U isto vreme pomagaćemo milione ranjivih ljudi, uspostavljanje poboljšane vladavine, ekonomski rast i dugoročnu stabilnost“, kazao je Trudo.

sirija rusija avion islamska drzava bombardovanje

Premda će povući svojih šest aviona iz bombarderskih misija Kanada će utrostručiti broj vojnog osoblja koje će obučavati lokalne kopnene snage koje se bore protiv islamista u severnom Iraku. Broj pripadnika kanadskih oružanih snaga u sastavu koalicione misije biće takođe gotovo utrostručen sa 230 na 600.

Kanadska vlada će u naredne tri godine odvojiti 1,6 milijardi dolara za finansiranje pomenutih i drugih vojnih i civilnih projekata u cilju bezbednosti i stabilizacije, kao i za humanitarnu i razvojnu pomoć.

Polovina sume (840 miliona dolara) biće namenjena samo za humanitarne svrhe.

Novim pristupom u borbi protiv Islamske države vlada premijera Trudoa u stvari ispunjava obećanje o povlačenju bombardera CF-18 koje su on i Liberali dali još u predizbornoj kampanji prošle jeseni kada su većinskom pobedom preuzeli vlast od skoro 10 godina vladajućih Konzervativaca.

Zbog toga ne čudi brza reakcija privremene liderke Konzervativne partije Rone Ambroz (Ambrose) koja je izjavila da je „premijer, povlačeći avione CF-18 iz borbenih misija protiv najveće terorističke pretnje u svetu, načinio sramni korak unazad u neskladu sa našom ponosnom tradicijom“.

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je i da će nova politika njegove vlade biti predmet debate i glasanja u parlamentu u drugoj polovini februara kada se poslanici vrate sa zimskog odmora.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh