Novosti online

Канада прекида бомбардовање Исламске државе

ОТАВА – Канада ће најкасније до 22. фебруара окончати своје учешће у коалиционој мисији ваздушних напада на положаје Исламске државе у Ираку и Сирији, али ће појачати друге војне и хуманитарне напоре у том подручју.

Образлажући одлуку своје владе премијер Џастин Трудо рекао је да „новом канадском политиком Канада брани своје интересе заједно са савезницима и конструктивно ради са локалним партнерима градећи реална решења која ће трајати”.

„Ми ћемо са нашим савезницима деловати тако да победимо Исламску државу. У исто време помагаћемо милионе рањивих људи, успостављање побољшане владавине, економски раст и дугорочну стабилност”, казао је Трудо.

Премда ће повући својих шест авиона из бомбардерских мисија Канада ће утростручити број војног особља које ће обучавати локалне копнене снаге које се боре против исламиста у северном Ираку. Број припадника канадских оружаних снага у саставу коалиционе мисије биће такође готово утростручен са 230 на 600.

Канадска влада ће у наредне три године одвојити 1,6 милијарди долара за финансирање поменутих и других војних и цивилних пројеката у циљу безбедности и стабилизације, као и за хуманитарну и развојну помоћ.

Половина суме (840 милиона долара) биће намењена само за хуманитарне сврхе.

Новим приступом у борби против Исламске државе влада премијера Трудоа уствари испуњава обећање о повлачењу бомбардера ЦФ-18 које су он и Либерали дали још у предизборној кампањи прошле јесени када су већинском победом преузели власт од скоро 10 година владајућих Конзервативаца.

Због тога не чуди брза реакција привремене лидерке Конзервативне партије Роне Амброз (Амбросе) која је изјавила да је „премијер, повлачећи авионе ЦФ-18 из борбених мисија против највеће терпористичке претње у свету, начинио срамни корак уназад у нескладу са нашом поносном традицијом”.

Канадски премијер Џастин Трудо најавио је и да ће нова политика његове владе бити предмет дебате и гласања у парламенту у другој половини фебруара када се посланици врате са зимског одмора.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh