• Gradovi

  Kancelarija za KiM: Priština ne sprovodi sporazum o CZ

  KOSOVSKA MITROVICA – Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju optužila je danas Prištinu da ne sprovodi Briselski sporazum i da je neprihvatljiv predlog o integraciji Srba u institucije koje imaju ograničeno trajanje.

  Beograd je do kraja kooperativan i insistira da se sporazum o integraciji pripadnika Civilne zaštite (CZ) u potpunosti i što brže sprovede, ali je neprihvatljiv predlog o integraciji u institucije koje imaju ograničeno trajanje, smatraju u Kancelariji za KiM.

  U pitanju je integracija 16 osoba predviđenih za angažovanje na luksemburškom projektu izgradnje regionalnog vodovoda na severu KiM, koji je oročen na dve godine, a što nije predviđeno u usaglašenom spisku institucija, rečeno je portalu „Kos sev“ u Kancelariji za KiM.

  Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je prethodno da je Srbija prekršila Briselski sporazum, sprečivši 378 pripadnika Civilne zaštite sa severa Kosova da zvanično potpišu ugovore o radu u kosovskim institucijama.

  Iz Kancelarije za KiM su podsetili da je prema sporazumu o integraciji pripadnika civilne zaštite sa severa Kosova, integracija 483 pripadnika trebalo je da se završi do 1. septembra 2015, uz moguće produženje do 15. septembra iste godine.

  Sve obaveze u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma Beograd je u potpunosti ispoštovao, osim o prekidu isplate zarada pripadnicima Civilne zaštite, napominju u Kancelariji za KiM i navode da je to učinjeno jer nije jasno određeno kada će druga strana u potpunosti da integriše i počne da plaća preostale pripadnike, kao i sve integrisane pripadnike Civilne zaštite.

  „Precizno je dogovoreno i u kojim će institucijama svih 483 pripadnika Civilne zaštite biti integrisano, a to je do sada učinjeno za 105 osoba. Edita Tahiri je potom promenila dogovor i obećala da će puna integracija biti završena do kraja oktobra, pa do kraja novembra, da bi, ponovo samoinicijativno, odredila novi termin – 29. decembar“, rekli su u Kancelariji za KiM.

  Oni su dodali da su pripadnici Civilne zaštite obavešteni dan ranije da treba da dođu narednog dana u Bošnjačku mahalu u Severnoj Mitrovici na potpisivanje ugovora.

  Integracija se završava onda kada Priština dosledno ispoštuje potpisani sporazum i svim preostalim (387) pripadnicima Civilne zaštite za integraciju omogući sva prava koja im iz tog sporazuma pripadaju, smatraju u Kancelariji za KiM.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com