Gradovi

Kancelarija za KiM: Tražićemo ukidanje viza sa sve

BEOGRAD – Beograd će od Evropske unije zahtevati da se šengenske vize ukinu i za imaoce pasoša Republike Srbije izdatih u Kooordinacionoj upravi, preneo je danas sajt Kos sev.

„Beograd će zahtevati od EU da vizna liberalizacija važi i za srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to koja dokumenta poseduju“, ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom toj sajtu.

Najnoviji predlog Evropske komisije o prebacivanju Kosova na listu bezviznog režima za kratke boravke u zoni Šengena ne treba da važi „za vrstu dokumenta“, nego „za sve stanovnike teritorije kojoj je data liberalizacija“, dodaje se u odgovoru Kancelarije na pitanje koje je joj uputio Kos sev.

Evropska komisija je u utorak predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama „šengenske zone“. Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju.

Komesar EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je u Prištini da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši.

Na pitanje novinarke RTK2, srpskog kanala kosovske televizije, šta će se dešavati sa građanima kojima je pasoš izdala Srbija, odnosno Kooordinaciona uprava, i kojima je do sada bila potrebna viza, on je odgovorio: „Da budem jasan. Samo kosovski pasoši su priznati.“

Na njeno pitanje da li ti građani sada treba da uzmaju kosovske pasoše ili Srbija treba da im izda „normalne“ pasoše, on je ponovio da će se, kada je reč o sistemu putovanja bez viza, priznavati samo kosovski pasoši, a da za sve ostalo treba pitati kosovskog premijera.

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh