Gradovi

Kapaciteti u zatvorima povećani 50 odsto od 2012.

BEOGRAD – U protekle četiri godine, kapaciteti u srpskim zatvorima povećani su za 50 odsto, a uslovi za boravak u zatvorima podignuti na viši nivo u skaldu sa evropskim standardima, rekao je danas Ministar pravde Nikola Selaković.

Nakon obilaska renoviranih delova Okružnog zatvora u Beogradu Selaković je rekao novinarima da su od 2012, a posebno u protekle dve godine Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uložili mnogo energije i snage da se stanje u zatvorima poboljša.

Osvrćući se na izveštaj Saveta Evrope o stanju u srpskim zatvorima 2014. godine, ministar pravde je ukazao da u sprskim zatvorima sada boravi 10.065 lica, a smeštasjni kapaciteti iznose 9.459 mesta, za razliku od 1. januara 2012, kada je u zartvorima boravilo 10.995 lica na 6.950 mesta.

To znači da je 2012. godine u proseku 157 lica bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope.

Srbija se sada pomerila na bolje za 10 mesta kada je u pitanju stanje u evropskim zatvorima, ukazao je Selaković.

On je istakao da je ono što je pored brojnih rekonstrukcija i revitalizacija zatvorskih ustanova pomoglo smanjenju prenatrpanosti zatvora u Srbiji su sve češća primena alternativnih sankcija.

Ministarstvo pravde je, kako je podsetio, uspostavilo širom Srbije 25 povereničkih službi za kontrolu izvršenja alternativnih sankcija, na teritoriji svih viših sudova, dok je tih kancelarija 2012. bilo svega sedam.

Zbog toga se broj lica koja ne moraju da budu u zatvorskim ustanovama, već pod alternativnim sankcijama za samo godinu dana povećao za 115 odsto, pa tako sada na jedno lice u pritvoru imamo dvoje pod alternativinim sankcijama, ukazao je Selaković.

On je nakon obilaska Okružnog zatvora ukazao da je 50 odsto tog zatvora renovinarano bez prestanka rada ustanove kao i da će radovi biti nastavljeni.

„Specijalna zatvorska bolnica koja se nalazi u zatvorskom kompleksu renovirana je za 80 odsto, tako da su uslovi u njoj sada dostojni ljudskog bića i evropskih zatvora“, rekao je Selaković i najavio i renoviranje preostalog dela bolnice.

On je podsetio da se u proteklom periodu radilo na rekonstukciji zatvora u Nišu, Subotici, Leskovcu, Kazneno popravnom zatvoru u Valjevu za maloletnike, kao i Vaspitno popravnom domu za maloletnike u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, u požarevačkoj Zabeli ostalo je još oko 20 odsto prostora koji treba da bude uređen, dok se za mesec dana planira početak izgradnje novog zatvora u pančevu kapaciteta 500 mesta.

Do kraja ove godine krenuće i izgradnja zatvora u Kraljevu, a radi će se i na revitalizaciji drgih kaznenih ustanova, rekao je Selaković.

Ministar pravde je danas takođe upravnicima sedam zatvora u Srbiji uručio ključeve sedam novih vozila za transport okrivljenih, poznatijih kao „marica“, koja pored ostalih modernih detalja imaju i kameru u vozačkoj kabini.

Selaković je tom prilikom napomenuo da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija 2014. godine više nema dugove, i uporedio tu situaciju sa Vladom Aleksandra Vučića, koja je kako je naveo uspelada spasi državu od bankrotstva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh