• Novosti online

  Капетан Драган жалбом одложио одлуку о оптужници

  СПЛИТ – Драган Васиљковић, звани капетан Драган, упутио је жалбу на седници оптужног већа сплитског Жупанијског суда због чега је одложено одлучивање о оптужници против њега. Портпарол суда, а истовемено и судија, Дамир Ромац рекао је за Хину да се Васиљковић, који је оптужен за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима у Далмацији и Глини за време рата у Хрватској, жалио и да је тражио да се полицијске службене забелешке издвоје из списа. „Тражио је издвајање полицијских забешки јер се на њима не може темељити судска одлука. О томе ће одлучивати Врховни суд”, рекао је Ромац и додао да није уобичајено да се окривљени на то жале.

  Седница оптужног већа била је раније заказана, али је одложена јер је одбрана Васиљковића пре њеног почетка затражила да се суђење ради лакшег доласка сведока из Глине премести у ближи суд у Ријеку или Загреб, али је тај предлог одбио Врховни суд. Ванрасправно веће Жупанијског суда у среду ће одлучивати о продужењу истражног затвора Васиљковићу.

  Сплитски Жупанијски суд му је почетком године продужио истражни затвор због, како се наводи, опасности од бега и нарочито тешких околности казненог дела. Васиљковић је оптужен да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао против одредби Женевске конвенције.

  Терети се и да је током јуна и јула 1991. године у затвору на книнској тврђави и током фебруара 1993. године у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције. Такође, терети се да је током јула 1991. године у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску постају и приградско насеље Јукинац, као и села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање. Након што се десетак година крио у Аустралији под другим идентитетом, Васиљковић је почетком јула 2015. изручен Хрватској.

  Танјуг

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com