Gradovi

Kapetan Dragan želi advokata iz Srbije

BEOGRAD – Beogradski advokat Dragan Palibrk obišao je prošle sedmice u pritvoru u Splitu Dragana Vasiljkovića poznatog kao kapetan Dragan po njegovoj želji da ga pred hrvatskim sudom brani advokat iz Srbije.

Nakon razgovora o pripremi odbrane kapetana Dragana, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, dogovoreno je da se Palibrk uključi u odbranu pored dva angažovana hrvatska branioca, Slađane Čanković i Luke Šuška.

Narednih dana sudsko veće Županijskog suda u Splitu treba da donese odluku da li advokat iz Srbije moze da bude branilac Kapetana Dragana.

Advokat Palibrk je rekao Tanjugu da je Vasiljković odlučan da se brani i dokaže da optužbe protiv njega nisu tačne.

„Pričali smo tri sata i utvrdili temelje buduće saradnje i odbrane. Kapetan Dragan je pokazao veliki patriotizam i ljubav prema Srbiji i želeo bi da mu Republika Srbija i njeni najviši organi pomognu u njegovoj odbrani u granicama svojih mogućnosti“ rekao je Palibrk.

On je napomenuo da optužnica protiv Vasiljkovića još nije stupila na pravnu snagu.

„Na sednici sudskog veća odlučivaće se o pravosnažnosti optužnice i očekujem da ću biti tamo. Tek ako optužnica bude potvđena moći će da se zakaže početak suđenja“, ukazao je Palibrk koji ima puno iskustva u procesima za ratne zločine kako pred brogradskim Specijalnim sudom, Haškim tribunalom, tako i pred nadležnim kosovskim sudovima.

Prema njegovim rečima, Vasiljković je dobro i nije se žalio na tretman u pritvoru.

Dalji koraci u ovom procesu i odbrani Vasiljevića biće poznati narednih dana.

Županijsko državno tužilaštvo podiglo je 8. januara optužnicu protiv Kapetana Dragana koja ga tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i civila.

Vasiljković je u pritvoru, pošto je sud u splitu odbio ponuđeno jemstvo za odbranu sa slobode od 650.000 evra.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh