• Gradovi

  Karamarko: Milanović nas je sa svima posvađao

  ZAGREB – Lider HDZ-a Tomislav Karamarko, koji će u novoj hrvatskoj vladi biti potpredsednik sa ovlašćenjima zamenika premijera, komentarisao je izjavu srpskog ministra Ivice Dačića, koji je ranije danas rekao da s novom vladom u Zagrebu očekuje bolje odnose dveju država, istakavši da su Hrvatskoj u interesu bolji odnosi sa Srbijom..

  „Milanovć nas je sa svima posvađao. I unutar EU i sa susedima. Nije dobro ono što se dosad radilo i biće puno bolje. Meni je u interesu da sa Srbijom imamo dobre odnose. Moramo rešiti neke stvari poput pitanja Oluje. Ovo nasilno nametanje ćirilice krši član osam ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Vukovar je naša otvorena rana i imamo poseban senzibilitet. Moramo biti jako suptilni“, zaključio je Karamarko.

  Potpredednik nove hrvatske vlade biće i lider nezavisne liste Most Božo Petrov, dogovoreno je na današnjem sastanku dvojice lidera.

  „Slažemo se s racionalizacijom ministarstava i nekih agencija. Bitno je definisati vreme u kojem će se to sprovesti. Postoji prostor i mi se slažemo da se taj deo treba sprovesti“, rekao je Karamarko.

  Petrov nije hteo precizirati koliko ministarstava želi Most, preneli su hrvatski mediji.

  „Insistiraćemo na određenim minstarstvima za koje imamo stručne osobe. Bitno je na lep način odraditi pregovore tako da bih ostavio taj deo otvorenim. Rekli smo za koje resore smatramo da imamo stručne osobe. Znamo da nam je važan resor MUP-a i pravosuđa. Želimo se obračinati s rak-ranama Hrvatskog društva. Verujemo u podršku druge strane“, kazao je Petrov.

  Kazao je kako ne traže resor MUP-a zato jer HDZ nema kvalitetan kadar za tu poziciju.

  „Smatramo da je naš ulazak u politiku bio isprovociran određenim pojavama i anomalijama u hrvatskom društvu koje je trebalo rešiti. Važno nam je bilo i sprovesti reforme. Osim reforme javne uprave ostaju još dve koje želimo sprovesti“, rekao je.

  Karamarko je rekao kako su na sastanku govorili o redukciji broja ministarstava.

  „Išli smo u redukciju broja ministarstava, ali ne bih govorio o kojim je ministarstvima reč. Predviđeno je 7 plus jedno novo ministarstvo. Slažem se da je ovo bio dobar okvir za razgovor.Ovo je reformski zahvat. Nećemo moći napraviti sve u 15 dana, ali mislim da ćemo krenuti u te reforme. Već nakon prve sednice Sabora nakon 18. januara“, rekao je Karamrko.

  „Zna se tko je pokretao borbu protiv kriminala u ovoj državi. Moram priznat da sam zadovoljan tonom i onim kako smo razgovarali. Možemo zaključiti da i jedni i drugi želimo reforme. Nemojmo obećavat ono što ne možemo napraviti za 15 dana“, rekao je Karamarko i dodao da nema ucjena ni podcjenjivanja kad se priča o resorima.

  Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com