Gradovi

Karneval u Riju, u senci straha od virusa zika

Karneval u Rio de Žaneiru, petodnevni festival muzike i plesa, ove godine održava se u senci straha od širenja opasnog virusa zika i ekonomske krize.

RIO DE ŽANEIRO – Karneval u Rio de Žaneiru, petodnevni festival muzike i plesa, ove godine održava se u senci straha od širenja opasnog virusa zika i ekonomske krize.

Pošto je od gradonačelnika Rija Eduarda Paesa sinoć dobio simbolički ključ grada, kralj Momo je označio početak karnevala čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na Sambodromu.

Međutim, upravo u najgorem trenutku za Rio gde se na karnevalu očekuje milion turista uz nekoliko miliona lokalnih žitelja, raste zabrinutost od širenja virusa zika u Južnoj Americi i neizvesnosti o svim mogućnostima njegovog prenošenja

Takođe, Rio će u avgustu biti prvi južnoamerički grad u kojem će se održati Letnje olimpijske igre, a brazilske vlasti su veoma zabrinute da bi epidemija virusa mogla da nanese štetu ovom sportskom događaju.

Strane vlade apeluju na turiste da izbegavaju zemlje u kojima ima komaraca koji prenose zika virus, a sam Brazil je naročito savetovao trudnicama da ne dolaze na Olimpijadu.

Uoči Karnevala, gradske vlasti Rija najavile su program dezinsekcije i deratizacije lokacija larvi komaraca koji će biti intenziviran uoči Olimpijade.

Karneval u Riju kulminaciju dostiže u nedelju i ponedeljak noć kada se na čuvenom Sambadromu predstavnici najpoznatijih škola sambe nadmeću svojim koreografijama i izuzetnim kostimima.

Ipak, poput ostatka Brazila i Rio de Žaneiro se bori sa dubokom recesijom i ekonomskom krizom koja nije zaobišla ni karnevalsku industriju.

Velike plesne škole na Sambadromu žale se da se gradski fond ispraznio, a sve je manje i privatnih sponzora.

„Situacija je teška već četiri ili pet godina, ali ove godine je još gore zato što su svi u krizi i cene rastu“, kaže direktor jedne od školi sambe Marsio de Souza.

Slično tvrde i prodavci suvenira i kostima za neformalne ulične žurke.

„Radnja je skoro prazna. Ranijih godina bilo je puno ljudi. Mogla sam da prodam kostime u vrednosti od 15.420 dolara za nedelju dana, a sad ću biti zadovoljna ako prodam četvrtinu toga“, kaže prodavačica Suad Modas.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh