• Novosti online

  Karpenter: Rusija vidi SPC kao sredstvo za promovisanje svojih interesa

  Situacija u Crnoj Gori, posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, postala je deo propagande i kampanje dezinformisanja koju vodi Rusija, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra.

  On je ocenio da je Sprska pravoslavna crkva korišćena kao instrument za promociju ruskih i srpskih interesa u regionu.

  Karpenter je istakao da je u Crnoj Gori neophodan dijalog sa SPC o zakonu koji je, kako smatra, izazvao dalju polarizaciju u crnogorskom društvu između, kako je rekao, „onih koji se deklarišu kao Srbi i ostatka crnogorskog društva“.

  „To je je za žaljenje jer je Crna Gora jedna od malobrojnih primera multietničkih demokratskih država, u kojoj je situacija uglavnom bila mirna posle odvajanja od Srbije, ali i pre toga“, ocenio je on.

  „Ovo što se sada dešava etničke ili verske tenzije, zovite ih kao hoćete, treba pažljivo posmatrati jer ima potencijal da uzdrma stvari u društvu”, izajvio je Karpenter.

  Tenzije koje je usvajanje zakona izazvalo između Crne Gore i Srbije, a posebno oštru retoriku pojedinih srpskih zvaničnika, taj bivši zvaničnik Pentagona posmatra u kontekstu izborne godine u obe zemlje, ali ukazuje da u obzir treba uzeti i širi geopolitički aspekt spora.

  „SPC je korišćena kao alat ‘meke moći’ za promociju srpskih i ruskih interesa u regionu. Prava svih verskih zajednica treba da budu uzeta u obzir, treba poštovati imovinska prava, ali postoji i to hibridno takmičenje koje se ovde odvija iza kulisa”, rekao je Karpenter.

  Rekao je da ulogu Rusije u tome vidi tako što se „u ruskim medijima i na društvenim mrežama manipuliše tom situacijom, čak sam video i da je ruska agencija TASS prenela da su SAD iza tog zakona i da je američka vlada navodno naterala vlasti u Crnoj Gori da usvoje taj zakon što je besmislica“.

  Nastavio je rekavši da se „pokazuje da se sve politizuje i sve postaje deo propagande i operacije dezinformisanja koju sprovodi ruska strana“.

  „Dakle, postoji jasan ruski uticaj u protivljenju tom zakonu, kao i pokušaj da se pokaže da zakon ima nekakve veze sa Zapadom“, ocenio je on za Glas Amerike.

  Problem s ruskom propagandom i dezinformacijama je što „veoma pametno manipuliše kulturološkim i etničkim podelama, koriste se jezikom prijemčivim za određene delove stanovništva“, rekao je Karpenter.

  Ruske diplomate i političari, nstavio je on, „smatraju da mogu da pokušaju da manipulišu Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori ili da je koriste da ostvare svoje ciljeve. To ne znači da je SPC saučesnik u tome, ali je Rusi vide kao sredstvo za promovisanje njihovih interesa“.

  „Hibridno takmičenje“ kako ga naziva Karpenter, ogleda se u propagandi, širenju uticaja preko organizacija koje isto razmišljaju, „uplivu prljavog ruskog novca da bi se ostvarili određeni politički ciljevi, ali i sajber napadima iz Rusije kojih u Crnoj Gori ima više nego u bilo kojoj drugoj državi u regionu“.

  „Moskva ima jasan interes da pokuša da podrije aktuelnu crnogorsku vlast“, mada to, kako je rekao, „nije izgovor za sve što vlast radi i sigurno je da ima još puno posla u unapređivanju vladavine prava. Ali, činjenica je da Rusija želi da smeni aktuelnu vlast i da na vlast dođu neke više proruske opozicione grupe“.

  Preko Crne Gore, Moskva želi da oslabi i NATO, smatra direktor Pen Bajden centra. Naglašava međutim da uprkos snažnoj propagandi iz stranih zemalja, sloboda medija u Crnoj Gori mora biti zaštićena po svaku cenu.

  „Ako Crna Gora želi da zabrani ‘Rađa tudej’ ili ‘Sputnjik’, to je jedna stvar, ali kada su lokalni novinari meta – to je druga stvar. To je neprihvatljivo i ne sme se tolerisati“, rekao je Karpenter.

  Majkl Karpenter očekuje da će Rusija i dalje pokušavati da širi uticaj u Crnoj Gori preko takozvane meke moći jer ona smatra da je u prednosti na Zapadnom Balkanu zbog toga što SAD obraćaju manje pažnje na taj region nego što su činile ranije, ukazao je on za Glas Amerike.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com