Novosti online

Катанац прети Основној школи „Стари град”

Основна школа „Стари град” у Улици Херцег Стјепана биће угашена у току лета, а у њене просторије уселиће се Спортска гимназија. Ђаци и колектив „Старог града” од 1. септембра биће премештени у ОШ „Скадарлија” у Француској улици.

Ова вест која је пре два дана стигла у осмолетку од надлежних из града задужених за образовање непријатно је изненадила њене ученике и наставнике. Револтирани овом одлуком ђаци и њихови родитељи јуче су самоиницијативно у школи, али и у различитим деловима града организовали потписивање петиције како би одлука била преиначена.

Да ништа не би препустили случају, деца и родитељи који ће узети и слободан дан решили су да данас у 9.30 часова организују протестни скуп испред школе. На тај начин ће, кажу, дочекати представнике министарства и школске управе који ће пола сата касније доћи да прегледају објекат.

– Град нас је обавестио да нас гаси због малог броја ђака. А пошто Спортска гимназија мора да се исели из простора који је до сада користила, град је као најоптималније решење нашао нашу школу. Ова зграда појавила се као идеално решење јер је у центру града, повезана је са многим спортским борилиштима, имамо изузетно добру фискултурну салу – наводи Сања Радмиловић, директорка школе, додајући да јој је гашење осмолетке коју тренутно похађа 220 ученика и раније најављивано.

– Недавно ми је то речено на састанку са представницима града. Подсетила сам их да нико од њих, осим начелника школске управе, није посетио школу да види како радимо, да осете атмосферу, виде резултате. Њих су интересовали само бројеви и квадрати, а не квалитет рада – огорчена је Радмиловић јер сматра да је све одлучено на пречац.

Она не спори да ова осмолетка у односу на околне има мање ђака, али сматра да је требало да надлежни пре ове одлуке ослушну жеље и оцене деце и родитеља – оних најупућенијих у њен рад. Једна девојчица из првог разреда када је чула вест о гашењу, истиче директорка, прво што је питала било је како ће се њена два другара са посебним потребама навићи на нову школу и нову средину.

– Двадесет одсто наших ђака чине ромска деца која обожавају ово окружење. Где год се сва наша деца појаве, ми добијамо само речи хвале. Колико родитељи цене рад сведочи и пример Ненада Боровчанина, државног секретара у Министарству омладине и спорта, који је нагласио да не жели да његово дете иде ни у једну другу школу – истиче Радмиловићева, а њене речи потврђују подаци са сајта школе о најновијим резултатима ђака и професора.

Гашење на 55. годишњицу?

Ако надлежни остану при овој одлуци, ОШ „Стари град” биће угашена на 55. годишњицу постојања. Њено отварање, под именом „Прва пролетерска бригада”, давне 1961. био је један од значајних корака у модернизацији Дорћола. То су препознали и родитељи па је брзо постала највећа у овом делу града са 1.300 ученика. Међу првима је у престоници добила електронски кабинет за учење страних језика, продужени боравак, огромну библиотеку… Али, нова мода, популаризација других школа, и поред свега овога довела је до тога да број ђака опадне. Наглом паду допринела је и промена обриса Дорћола – почеле су да се руше старе зграде, да се расељава становништво и да се зидају модерни објекти од којих многи, нажалост, још нису усељени.

И „Лујо Давичо” у „Старом граду”

Простор ове осмолетке деценију и по користе Основна и Средња музичка школа „Лујо Давичо” и у њој, како наглашава Сања Радмиловић, држе половину својих часова. Пре доласка у осмолетку, наглашава Радмиловићева, ова уметничка школа годинама је морала да се сели са локације на локацију.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh