• Gradovi

  Katar isključio mogućnost pregovora pre ukidanja blokade

  Katar je danas isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu „blokadu“ koju su nametnuli toj zemlji.

  Ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abderahman al-Tani nazvao je sankcije protiv Katara „aktom agresije“ a njihovo ukidanje „preduslovom“ za pregovore.

  „Neka celom svetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama a ne pod pritiskom blokade“, rekao je on.

  Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat „podržava terorizam“ i ima bliske odnose sa Iranom.

  Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim gradjanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim gradjanima naredili da napuste Katar.

  Al-Tani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rešenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije.

  On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvek minimalan, ta zemlja se „ne pretvara da je stanje idealno“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com