Gradovi

Katnić: Nema informacija da su u akciju uključene Rusija i Srbija

PODGORICA – Organizatori pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, su i dvojica nacionalista iz Rusije, a cilj te akcije bio je rušenje aktuelne vlasti i likvidacija crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

To je na vanrednoj konferenciji za novinare, prvoj od hapšenja grupe koja se sumnjiči da je orgnizovala teroristički napad na dan izbora u crnoj Gori, izneo je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, istakavši da nema informacija o tome da su u ovu akciju uključene države Srbija i Rusija sa kojima, inače, sarađuju na rešavanju ovog slučaja.

Na konferenciji je prikazan i trominutni video zapis za koji je rečeno da je dobijen od bezbednosnih službi Srbije, u kojem je prikazan zaplenjeni material kod uhapšenih.

Katnić je rekao da je njihov cilj bio Đukanovoić, a s ciljem nasilnog rušenja vlasti i onemogućavanje ulaska u Crne Gore u NATO.

Terorističku grupu čine državljani Rusije, Srbije i Crne Gore, kazao je glavni specijalni tužilac.

Reč je o grupi koja je za napad trebalo da koristi 50 automatskih pušaka i 50 pištolja, obučenih da pruže otpor policiji.

„Plan je bio da se nakon izbora u 23 sata kriminalci infiltriraju u građane i da nakon što političari izađu na binu, svi uđu u Skupštinu i tamo se zadrže najmanje 48 sati. Bili su angažovani i strelci koji bi lišili života Mila Đukanovića“, naveo je Katnić.

On je rekao da je u pokušaj terorizma uključena i jedna politička struktura iz Crne Gore.

Na pitanje gde se ta dvojica osumnjičenih Rusa koji su organizatori sada nalaze, Katnić kaže:

„Specijalno tužilaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala ali se to ne može koristiti kao dokaz niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili negde drugo ja to ne znam“, rekao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac je saopštio i da su ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i mitropolit Amfilohije opredeljujuće uticali da se građani ne okupe ispred Skupštine u izbornoj noći, kako se pakleni naum ne bi ostvario.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković još jednom je odbacio navode da je reč o insceniranom događaju.

„Za sve do sada preduzete radnje imamo dokaze. Ne sporimo pravo javnosti da kritikuje naš rad. Ali, kritike treba da budu zasnovane na činjenicama. Ne stavljamo se ni na čiju stranu. Ni na stranu medija ni političara. Oni nas ne mogu uvući u svoje međusobne rasprave“, naglasio je Stanković.

On je saopštio da se obraća javnosti zbog informacija koje su se pojavile, a koje nanose štetu postupku koji je u toku.

„Kako se u delu javnosti pojavljuju informacije da je reč o insceniranom događaju odlučno demantujem takve tvrdnje i napominjem da za sve do sada preduzete radnje Tužilaštvo ima dokaze“, rekao je Stanković.

On je rekao da ne spori pravo javnosti da kritikuje njihov rad, ali bi kritike trebalo da budu zasnovane na konkretnim činjenicama.

„Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kad su političari ni kad su mediji u pitanju. Ni jedni ni drugi nas neće niti mogu uvući u međusobne rasprave. Mi smo na strani Ustava i zakonskih normi. Prikupljanje dokaza i dalje traje“, rekao je Stanković.

Inače, u trominutnom filmu dobijenom od Srbije, prikazan je arsenal žileta, žice, vojničke uniforme, palica, Motorola za komunikaciju, lisice, praćke, sprejevi, dronovi …

Ovaj dokazni materijal, kako su pojasnili tužioci, pribavljen je u saradnji sa istražnim organima Srbije i služiće u toku krivičnog postupka.

„Dokazi su bili na teritoriji Srbije, sada su u Crnoj Gori, ali o tome detaljnije ne mogu da govorim“, kazao je Katnić.

Katnić je kazao da su dva lica iz Rusije kontartirala jedno lice koje je okrivljeno u ovom slučaju da organizuje kriminalno delo i da su dali novac da se na teritoriji Srbije organizuje kriminala grupa od 500 članova.

On je dodao da u ovom trenutku nemaju dokaze da iza ovog plana stoji država Srbija.

Naveo je i da je posredi moćna organizacija, te da će proces istrage biti kompleksan i opsežan.

„Nema dokaza da je država Rusija umešana u ovo i nastavićemo saradnju sa ruskim kolegama. Posredi su, dakle, nacionalisti. Njihov cilj je bio zaustavljanje Crne Gore na putu evroatlantskih integracija“, precizirao je Katnić.

Moderator: Katnić ne odgovarana pitanja Dana

Akreditovanim novinarima na današnjoj vanredoj konferenciji za medije crnogorskog tužilaštva dozvoljeno je da postave samo po jedno pitanje, dok izveštac lista „Dan“ nije dobio odgovor jer, kako je rečeno, Katnić ne odgovara na pitanja tog medija.

Novinaru „Dana“ je na njegovo pitanje da tužilac Katnić objasni neke kontraditorne izjave u razmaku od nekoliko dana od hapšenja grupe srpskih državljana, ponuđeno da mu odgovor da neko drugi, ali je on to odbio objasnivši da se radi o pitanju koje se tiče lično Katnića.

Na konstataciju novinara da su u tužilaštvu intenzivno saslušavani vođa grupe osumnjičene za terorizam, bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i Aleksandar Sinđelić, Katnić je rekao da to isleđivanje nije bilo intenzivno, već da je Dikić u tužilaštvo dovođen zato što je vršen pregled njegovog mobilnog telefona.

„Imajući u vidu da je njegovo zdravlje narušeno, istraga je prekidana“, rekao je.

Što se tiče okrivljenog Aleksandra Sinđelića, koji je naknadno uhapšen, Katnić nije isključio mogućnost da on postane svedok saradnik u ovom postupku, jer, kako je rekao, crnogorski zakoni to dopuštaju u slučaju da on ne bude optužen kao organizator, pa i tada ako prizna krivicu.

Na pitanje novinara „Sandej tajmsa“ iz Moskve, da li tužilaštvo zna gde se nalaze ruski nacionalisti, koji su spomenuti, te da li se raspolaže saznanjima da su oni bili ukjučeni u neke druge događaje u, na primer, Donjecku ili Urajini, te da li postoje dokazi da su oni regrutovali borce za ta ratišta, Katnić je odgovorio:

„Ja sam specijalni državni tužilac Crne Gore i ne bih mogao da kažem da li su oni regrutovali borce za druga ratišta. Imamo dokaze da su dva lica ruski nacionalisti u negativnom smislu, organizovala ovu kriminalnu grupu sa drugim licima“, rekao je Katnić i dodao da ne može da govori o sadržini dokaza, jer mu to onemogućava zakon.

Na pitanje podgoričkih „Vijesti“ sa kojim političarima je razgovarao na dan izbora, predstavnici tužilaštva su rekli da nisu razgovarali ni sa jednim političarem, osim sa direktorom policije, koji je, kako im je preneo, razgovarao sa mitropolitiom Amfilohijom.

Novinara Al Džazire je zanimalo da li će protiv nekog od opozicionih lidera, koji se sumnjiče za umešanost u pokušaj terorizma, a koji su sada poslanici biti procesuirani, Katnić je rekao:

„Jasno smo kazali da posedujemo dokaze da je u sve ovo na određen način i u određenom obimu bila involvirana određena politička (crnogorska) organizacija. Imamo dokaze da bi lice koje bi se našlo u sastavu ove političke organizacije po planu preuzelo komandu kako bi teroristi ušli u Skupštinu u izbornoj noći. To je sve što vam ovog puta mogu reći“, rekao je Katnić i dodao da ko god počini krivično delo, stići će ga pravda i biće procesuiran.

Foto youtube.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh