Gradovi

Ker-Lindzi: Što pre formirati novu vladu

BEOGRAD – Posle izbora u Srbiji potrebno je što pre formirati vladu, kako se ne bi usporile evropske integracije, ocenio je Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

„U idealnom slučaju, aktuelni premijer, ukoliko bude reizabran, a to je gotovo izvesno, učiniće svaki napor da formira novu administraciju što je brže moguće. Ako se obistini najbolji scenario, ovaj proces biće završen u roku od samo nekoliko sedmica“, rekao je Ker-Lindzi u intervjuu za „Danas“.

Ukoliko se to desi, istakao je, ukupno odlaganje u pridruživanju biće relativno malo.

„Ipak, uvek postoji mogućnost da će biti potrebno mnogo sedmica da se formira vlada. Nažalost, to se prečesto događa u Srbiji. Ukoliko se to desi, očigledno će imati veoma remetilački efekat“, smatra britanski politikolog.

On je ukazao da, kada izborna kampanja u Srbiji bude u punom zahamu, biće veoma teško voditi pristupne pregovore sa Evropskom unijom i odluka o raspisivanju izbora prevremenih neizbežno će usporiti put evropske integracije.

Ker-Lindzi, međutim, ističe da, „gledano s pozitivne strane“, održavanje izbora u stvari može i da u krajnjoj liniji ubrza proces integracije Srbije u Evropsku uniju.

„Organizovanje izbora u ovom trenutku i pod pretpostavkom da se vlada vrati na vlast sa snažnom većinom, ostaviće joj „čiste“ četiri godine da se koncentriše na pregovore sa EU. Na taj način bila bi ostavljena mogućnost hvatanja ukoštac sa nekim od teških i kontroverznijim reformama što je pre moguće. Bilo bi veoma dobro da vlada usvoji takav pristup“, istakao je on.

Ker Lindzi je dodao da, ipak, uvek postoji opasnost da vlada dođe u iskušenje da održi još jedne prevremene izbore za par godina ukoliko bude imala visok rejting u istraživanjima javnog mnjenja.

„Nadajmo se da se to neće dogoditi“, zaključio je britanski politikolog.

Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh