Gradovi

Keri apeluje na hitnu primenu primirja u Siriji

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Džon Keri je pozvao na hitnu primenu prekida vatre u čitavoj Siriji, nazvavši to apsolutnim prioritetom, i pozvao da se trenutno obustave napadi na civile, izjavio je danas Kerijev portparol Džon Kirbi.

Keri, koji će danas u Ženevi prisustvovati vanrednom sastanku o konfliktu u Siriji, takođe je izrazio „duboku zabrinutost“ zbog situacije u gradu Alepu, čiji stanovnici beže pred novim talasom napada režimskih snaga na područja pod kontrolom pobunjenika, prenela je agencija AFP.

„Državni sekretar je poručio da je okončanje nasilja u Alepu i povratak trajnog prekida vatre u čitavoj Siriji apsolutni prioritet“, rekao je Kirbi, prepričavajući telefonske razgovore Kerija sa specijalnim izaslanikom UN za Siriji Stafanom de Misturom, kao i sa generalnim koordinatorom sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta Rijadom Hidžabom.

„Keri je izrazio duboku zabrinutost povodom pogoršanja situacije u Alepu, gde režim predsednika Bašara Asada nastavlja sa eskalacijom konflikta gađajući prvenstveno nevine civile i kršeći primirje, za šta lažno optužuju Al Nusra front“, navodi se u saopštenju.

„Ti napadi predstavljaju direktno kršenje prekida vatre i moraju odmah da prestanu“, istakao je Keri.

SAD i Rusija su učestvovale u postizanju novog privremenog primirja u Damasku, obližnjem uporištu pobunjenika Istočnoj Guti, kao i režimskom uporištu Latakiji, ali ne i Alepu.

AP Photo/Susan Walsh, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh