• Politika

  Keri: Čestitam Vučiću, on stvara novu Srbiju FOTO

  Čestitam vam jer stvarate novu Srbiju i trudite se da se što pre približite EU. SAD potpuno podržavaju evropski put Srbije jer veruju da će dovesti do boljitka u ekonomiji Srbije i boljeg života i stabilnosti u regionu„, rekao je Keri Vučiću u vili „Bokeljka“.

  Vučić: Počastvovani smo dolaskom Kerija u Beograd

  Počastvovani smo Vašim dolaskom i jer je Srbija domaćin konferencije OEBS-a, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se zahvalio SAD na podršci reformama u Srbiji i evropskom putu države. Vučić je istakao da Srbija i SAD imaju sve bolje odnose.

  Keri je naveo da je nedavno sa Vučićem razgovarao u Vašingtonu o izborima Srbije na putu poboljšanja ekonomije i privlačenja investicija kako bi se što pre približila svetskoj ekonomiji.

  Ljudi u Srbiji su talentovani i imaju znanja„, rekao je Keri, i dodao da je će sa Vučićem razgovarati o načinu na koji Amerike može da pomogne Srbiji na tom putu i saradnji dva partnerska naroda.

  Hoću da istaknem naše veliko poštovanje prema inicijativi Vučića za dijalog sa Vladom Kosova i da se postaramo da se kroz te razgovore prošlost ostavi prošlosti i da se omogući prosperitetna budućnost za sve države u regionu„, rekao je Keri.

  Keri: Čestitam Vučiću, on stvara novu Srbiju FOTOKeri: Čestitam Vučiću, on stvara novu Srbiju FOTOKeri: Čestitam Vučiću, on stvara novu Srbiju FOTOKeri: Čestitam Vučiću, on stvara novu Srbiju FOTO

  „Amerika sa svim državama u regionu, pa tako i sa Srbijom, deli interesovanje za suzbijanje nasilnog ekstremizma, sa kojim se suočava planeta. Naša je obaveza da zajedno radimo na suprotstavljanju ovoj pošasti kako bi pobedili u borbi za mir, stabilnost i demokratiju“, istakao je Keri.

  U Beograd je večeras doputovao i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koga su aerodromu dočekali šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čeupurin.

  Lavrov i Keri učestvuju na 22. Ministarskom savetu OEBS-a, koji počinje sutra u Kombank areni u Novom Beogradu.

  Keri je u Beograd stigao iz Prištine.

  KERI U PRIŠTINI: SAD NE BI PODRŽALE BRISELSKI SPORAZUM DA JE PROTIV KOSOVA

  Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u Prištini da su SAD zadovoljne odlučnošću kosovskih lidera da nastave dijalog sa Srbijom i da garantuje da ništa od onog što je dogovoreno u Briselu ne šteti kosovskoj nezavisnosti.

  „Kosovo je napravilo veliki progres na putu prema punoj evroatlantskoj integraciji. Nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU predstavlja jedan od odlučujućih koraka napred. Ovaj dobitak je direktni rezultat kosovske spremnosti da napreduje u dijalogu sa Srbijom kojim posreduje EU,“ kazao je Keri koji je danas posetio Prištinu u okviru evropske turneje.

  Keri je kazao da su SAD svesne da nije bilo lako postići sporazume koje je Kosovo potpisalo u Briselu i da oni nisu protiv nezavisti Kosova.

  I nemojte napraviti grešku: mi ne bismo podržali bilo koji sporazum koji ugrožava suvereitet, sigurnost ili nezavisnost Kosova. Mi smo investirali zajedno veoma mnogo u kosovsku buducnost da bi to izlozili opasnosti“ rekao je Keri.

  On se na prištinskom aerodromu susreo sa premijerom Isom Mustafa i njegovim zamenicima Hašimom Tačijem i Branimirom Stojanivićem.

  Komentarišući poslednje događaje u Skupštini Kosova, američki državni sekretar je poručio da je „nasilje neprihvatljivo“.

  „Parlament nije mesto za suzavac“, rekao je on zatraživši da sve partije treba da se izjasne protiv upotrebe nasilja i da rade na mirnim i konstruktivnim rešenjima.

  On je obećao da će Amerika i dalje podržavati Kosovo u naporima za izgradnju moderne države.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com