Gradovi

Keri i Lavrov o planovima za mirovne pregovore o Siriji

CIRIH – Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov razgovarali su danas o planovima za mirovne pregovore o Siriji pod okriljem UN, predviđene za 25. januar, a Keri je pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj i obezbedi nesmetani humanitarni pristup Sirijcima pod opsadom.

Keri i Lavrov su u Cirihu razgovarali o „značaju održavanja napretka u postizanju diplomatskog rešenja za krizu u Siriji“, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, a prenosi Rojters.

„Keri je pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj na režim (sirijskog predsednika Bašara) Asada i obezbedi hitan, nesmetan i podržavan humanitarni pristup svim Sirijcima kojima je pomoć potrebna, naročito onima u zonama pod opsadom kao što je Madaja“, izjavio je Kirbi posle razgovora dva zvaničnika.

Lavrov je posle razgovora izrazio očekivanje da će politički proces na temu Sirije početi ovog meseca, ali je upozorio da će to biti tek početak i da mnoga teška pitanja treba rešiti, navodi britanska agencija.

Šef ruske diplomatije je rekao da su predsednici Rusije i SAD dogovorili sastanak pomoćnika Kremlja Vladislava Surkova i pomoćnika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland posvećen krizi u Ukrajini.

Lavrov je ocenio da su takvi kontakti potrebni i korisni, te da će obezbediti dugoročno rešenje za sukob između snaga Kijeva i proruskih aktivista u istočnoj Ukrajini.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Preview

John Kerry, Sergey Lavrov

Slide

Slide

John Kerry, Sergey Lavrov

Slide

John Kerry

Slide

John Kerry, Sergey Lavrov

Slide

Slide

John Kerry, Sergey Lavrov

Slide

Slide

John Kerry, Sergey Lavrov

John Kerry, Sergey Lavrov

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh