Svet

Keri: Islamska država preti i Libiji

Zvaničnici 23 zemlje na samitu u Rimu posvećenom borbi protiv terorista

*Zapadne države razmatraju mogućnost da bombarduju i ekstremiste u Libiji, ali za tu inicijativu žele da dobiju zeleno svetlo od tamošnje potencijalne vlade nacionalnog jedinstva

Autor: D. S.

Rim – – Međunarodna koalicija potiskuje ekstremiste Islamske države iz njihovih uporišta u Siriji i Iraku, ali teroristička organizacija predstavlja pretnju za Libiju i mogla bi da preuzme naftno bogatstvo te zemlje, saopštio je juče državni sekretar SAD Džon Keri. Zvaničnici iz 23 zemlje su se okupili u Rimu na samitu posvećenom borbi protiv Islamske države, koja je stvorila samoproglašeni kalifat širom Sirije i Iraka, a širi se i na ostale zemlje, naročito na Libiju.

Snage Islamske države su napale naftnu strukturu u Libiji i uspostavile uporište u gradu Sirt. Situacija u Libiji ide na ruku ekstremistima, budući da se u severnoafričkoj zemlji dve rivalske vlade bore za nadmoć. „U Libiji smo na pragu uspostavljanja vlade nacionalnog jedinstva. Ta zemlja ima resurse. Poslednje što želite jeste lažni kalifat s pristupom milijardama dolara naftnih prihoda“, rekao je Keri na konferenciji u Rimu.

Prema planu o političkoj tranziciji pod pokroviteljstvom UN, očekuje se da dve sukobljene vlade u Libiji uspostave vladu nacionalnog jedinstva, ali mesec dana nakon što je sporazum postignut u Maroku, njegovu implementaciju koče unutrašnji sukobi.

Sjedinjene Države predvode dve različite koalicije koje izvode vazdušne napade u Iraku i Siriji, čiji su cilj uporišta Islamske države. Zapadne države takođe razmatraju mogućnost da bombarduju i ekstremiste u Libiji, tranzitnoj zemlji desetina hiljada migranata koji se nadaju da će stići do Evrope. One, međutim, žele da za tu inicijativu dobiju zeleno svetlo od potencijalne vlade nacionalnog jedinstva. „Još nismo ostvarili pobedu kakvu želimo i kakvu ćemo ostvariti bilo u Siriji bilo u Iraku, a vidimo kakvu igru metastaziranja na druge zemlje, naročito Libiju, Daeš igra“, rekao je Keri, koristeći pogrdni arapski izraz za Islamsku državu.

On je, međutim, naglasio da je koalicija koja se bori protiv Islamske države postigla znatan napredak od perioda kada se poslednji put sastala u junu prošle godine. „U vreme našeg poslednjeg sastanka je pao Ramadi i na pomolu je bila prilično mračna i opasna priča. Iračke snage su od tada povratile grad i Islamska država je od tada izgubila oko 40 odsto teritorije u Iraku i 20 odsto u Siriji“, rekao je Keri.

Jednodnevni samit u Rimu je održan u trenutku kada se vode pregovori u Ženevi, čiji je cilj okončanje građanskog rata u Siriji u kojem je stradalo najmanje 250.000 ljudi, dok je više od deset miliona raseljeno.U međuvremenu, snage lojalne sirijskoj vladi preuzele su selo severno od Alepa, krčeći put za dalje napredovanje oko sirijskog grada. Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Britaniji, saopštila je da su provladine snage od ponedeljka zauzele tri sela u blizini Alepa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh