Gradovi

Keri: Nastavak mirovnih pregovora u Ženevi u ponedeljak

RIJAD – Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da Vašington veruje da će se mirovni pregovori u Ženevi, kojima posreduju Ujedinjene nacije, nastaviti u ponedeljak i istakao da se nasilje u Siriji smanjilo za 80 do 90 odsto, tvrdi jedan od američkih novinara u njegovoj pratnji.

Keri je, nakon susreta sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom al-Džubeirom, rekao da će se ruski i američki posmatrači sastati danas u Amanu i Ženevi kako bi razgovarali o svojim pogledima na kršenje prekida vatre koju, kako tvrdi, sprovodi sirijska vlada.

On je dodao da je planirao i da zatraži razgovor sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, prenosi Rojters.

Keri je istakao da je veoma značajno što je smanjen nivo nasilja i dodao da SAD žele da nastave da rade na njegovom smanjivanju.

„Mi smo, međutim, veoma jasno poručili da Asadov režim ne sme da koristi taj proces kako bi iskoristio situaciju dok drugi s najboljom namerom pokušavaju da se pridržavaju prekida vatre“, rekao je Keri naglasivši da je američko strpljenje ograničeno.

AP Photo/Susan Walsh

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh