Svet

Keri o pregovorima o Siriji: Za dan-dva jasnije

„Imaćemo taj sastanak i pregovori će početi, biće jasnije, nadam se, u roku 24 ili 48 sati“, izjavio je Keri novinarima tokom posete Laosu, prenosi AFP.

dzon keri sirija

Keri je kazao da je imao niz razgovora s ključnim akterima, uključujući svoje francuske, turske, ruske i saudijske kolege.

Takođe je razgovarao i sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stefanom de Misturom kako bi „osigurao da su svi na istoj strani“ uoči početka pregovora.

„Razgovaramo o modalitetima prekida vatre, o načinima izgradnje poverenja“, rekao je Keri.

Predstavnici sirijske vlade i opozicije trebalo je da se danas sastanu u Ženevi, kako je predviđeno mirovnim planom koji su usvojile UN.

Pregovori će, međutim, verovatno biti odloženi, zbog neslaganja o pitanju opozicionih grupa koje mogu da učestvuju u mirovnom procesu.

Povodom nedavnih izjava sirijskih zvaničnika da neće činiti ustupke za pregovaračkim stolom, kao i prigovora nekih predstavnika opozicije da su primorani na pregovore, Keri je rekao da te izjave samo odražavaju „tenzije“ i „glasine“.

Keri je dodao da su zemlje koje podržavaju opoziciju i dalje ujedinjene i da podrška SAD neprijateljima sirijskog predsednika Bašara el Asada ostaje čvrsta, preneo je AP.

„Stav SAD se nije promenio. I dalje podržavamo opoziciju, politički, finansijski i vojno“, rekao je Keri.

Američki zvaničnik je rekao da će novi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji verovatno biti odan 11. februara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh