Gradovi

Keri pozvao albanske zvaničnike da podrže paket reformi

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Albaniju kako bi izvršio pritisak na Tiranu da sprovede paket pravosudnih reformi, prenose agencije.

TIRANA – Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Albaniju kako bi izvršio pritisak na Tiranu da sprovede paket pravosudnih reformi, prenose agencije.

Kerija je na aerodromu dočekao albanski predsednik Bujar Nišani, a potom se sastao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

On je tokom razgovora sa albanskim zvaničnicima pozvao vladu i opozicione stranke da podrže predloženi paket pravosudnih zakona u parlamentu, istakavši da će te reforme biti značajan korak u nastojanju Albanije da uđe u Evropsku uniju.

Reforme uključuju osnivanje suda za borbu protiv korupcije i kancelarije tužioca, kao i nacionalnu istražnu agenciju poput američkog FBI.

SAD su već obezbedile oko 20 miliona dolara pomoći za odršku reformama a ove godine je predviđeno još pet miliona, prenosi AP.

Keri je pohvalio dosadašnje napore Albanije, ali je rekao da Rama i njegova Vlada treba da učine više, dok je Rama rekao da očekuje da će reforme biti usvojene idućeg meseca.

Reforme su deo napora da vlada u Tirani postane funkcionalnija.

Albanski parlament je u decembru usvojio zakon kojim se ljudima sa kriminalnim dosijeom zabranjuje da budu na zvaničnim funkcijama kao i da rade većinu poslova u državnoj službi.

Američki državni sekretar je u Tiranu došao nakon četvorodnevne posete Nemačkoj.

Maldon Dibra/ AP Photo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh