Gradovi

Keri: Rusija da prestane da bombarduje žene i decu u Siriji

NJUJORK – Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je od Rusije da prekine kampanju bombardovanja u Siriji čije su, po njegovim rečima, žrtve žene i deca u velikom broju i da uspostavi prekid vatre u toj zemlji.

„Rusija mi je nagovestila veoma direktno da je spremna na prekid vatre. Iranci su pre dva dana potvrdili u Londonu da će sada podržati prekid vatre“, rekao je Keri novinarima, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti jasno ko je koliko ozbiljan.

Keri je optužio rusku vojsku da koristi nenavođene bombe koje nisu precizne zbog čega su žrtve, kako tvrdi, civili, uključujući žene i decu u velikom broju.

Ruski avioni takođe gađaju bolnice i vraćaju se da bombarduju ljude koji spašavaju one koji su ranjene u prethodnim vazdušnim udarima, dodao je on.

„To mora da prestane“, rekao je Keri.

Rusi su imali konstruktivne ideje o tome kako bi prekid vatre mogao da bude primenjen, rekao je on upozorivši ujedno da ako je to samo prazna priča kako bi se nastavilo bombardovanje, niko to neće prihvatiti.

Ova Kerijeva izjava predstavlja jasan zaokret u tonu nakon jednomesečnog pokušaja saradnje sa Rusijom o rešenju sirijske krize, ocenjuje AFP.

Vašington optužuje Moskvu da je „delom“ odgovorna za propast mirovnih pregovora u Ženevi koji su ove nedelje tek počeli.

Ben Stansall/Pool via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh