Svet

Keri: Sankcije protiv Rusije ostaju

„Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi sve dok ne primeni sve aspekte mirovnog sporazuma o Ukrajini koji je postignut u Minsku prošle godine“, poručio je Keri na Bezbednosnoj konferenciji u južnom nemačkom gradu, preneo je AFP.

Kako je istakao, Rusija ima jednostavan izbor – ili će u potpunosti primeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama.

Prema njegovim rečima, Rusija prkosi volji međunarodne zajednice podrškom koju pruža proruskim aktivistima na istoku Ukrajine i svojom vojnom intervencijom u Siriji u korist predsednika Bašara al-Asada, navodi AP.

Keri je to rekao ubrzo nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev na istom skupu optužio Zapad da ponovo pokreće hladni rat sankcijama koje nameće Rusiji zbog Ukrajine, kao i novim potezima NATO-a.

Američki državni sekretar je pohvalio evropske države što se čvrsto drže sankcija Rusiji zbog Ukrajine i pozvao Moskvu da istinski radi na sklapanju primirja u Siriji i omogući političku tranziciju.

„Siguran sam da će Evropa i SAD i dalje jedinstveno nastupati – kako u održavanju sankcija sve dok budu neophodne, tako i u pružanju potrebne pomoći Ukrajini“, istakao je Keri.

On je govorio i o izbegličkoj krizi koja potresa evropski kontinent, ocenivši da ona predstavlja „skoro egzistencijalnu pretnju po Evropu“.

„SAD razumeju gotovo egzistencijalnu prirodu te pretnje po politiku i tokove života u Evropi. Ne kažemo da je to vaš problem i da nije naš. To jeste naš problem… I zbog toga se sada pridružujemo i sprovodimo misiju NATO-a sa ciljem da blokiramo ključnu prilaznu rutu, a pridružićemo vam se i na druge načine da zaustavimo taj talas“, poručio je on.

Keri se osvrnuo i na pitanje daljeg statusa velike Britanije u EU i poručio da SAD snažno podržavaju njen ostanak u Uniji.

„Očigledno, Sjedinjene Američke Države imaju dubok interes u vašem uspehu, kao i u snažnoj Britaniji koja ostaje u sastavu snažne EU“, poručio je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh