Svet

Keri: Severna Koreja otvorena pretnja

„SAD će učiniti sve što je neophodno da zaštite našu zemlju, prijatelje i saveznike u svetu“, rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiom.

dzon keri drzavni sekretar amerika sad beta ap cliff owen jpg

AP je navela da je sastanak zvaničnika dve zemlje trajao više od četiri sata.

Na početku razgovora, Keri je rekao da severnokorejski nuklearnih program predstavlja „veliki izazov za globalnu bezbednost“ i pozvao Peking da pojača pritisak na Pjongjang.

Keri je, takođe, pozvao Peking i da utiče na smanjene tenzija u Južnom kineskom moru.

Pozdravivši saradnju Kine i SAD u više oblasti, uključujući sporazume o iranskom nuklearnom programu i klimatskim promenama, Keri je kazao da se još radi na postizanju konsenzusa o Severnoj Koreji i Južnom kineskom moru, prenele su agencije.

Vang je istakao da Kina ima pravo da štiti svoj teritorijalni suverenitet u spornim vodama Južnog kineskog mora i da Peking i Vašington treba da se prema tom pitanju odnose na konstruktivan način, naveo je Rojters.

Kina je poslednja stanica Kerijeve turneje po tri azijske zemlje, koja je obuhvatila Laos i Kambodžu.

Američki državni sekretar posetio je Aziju dvadesetak dana pošto je Severna Koreja objavila da je uspešno testirala hidrogensku bombu – što je potez koji je izazvao snažnu osudu Južne Koreje i svetskih sila.

Zamenik državnog sekretar, Toni Blinken, doputovao je u Aziju pre Kerija, i razmotrio severnokorejske poteze sa japanskim i južnokorejskim kolegama, navodeći da su potpuno jedinstveni.

U tom kontekstu ključnu ulogu ima Kina, glavni trgovinski partner Severne Koreje, ali i zemlja koja se kritikuje što ne koristi više svoj uticaj na Pjongjang, preneo je Glas Amerike.

„Situacija na Korejskom poluostrvu je u ovom trenutku veoma osetljiva. Nadamo se da će relevantne zemlje postupati u skladu sa očuvanjem regionalnog mira i stabilnosti“, naveo je Hong Lei, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh