Gradovi

Keri u Davosu o Ukrajini, Rusiji, Islamskoj državi…

DAVOS – Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je danas u Davosu uverenje da će, uz napore i iskrene namere obeju strana, biti moguće u narednim mesecima primeniti sporazume iz Minska o Ukrajini, što će omogućiti ukidanje sankcija Rusiji.

Takođe je, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimskom odmaralištu, poručio da će Islamska država na kraju biti poražena.

Keri je rekao da su se on i američki potpredsednik Džo Bajden sastali ove nedelje u Davosu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom kako bi pomogli da se obezbedi puna primena sporazuma iz Minska, prenosi Rojters.

„Verujem da je, uz napore i iskrene legitimne namere obeju strana da reše problem, moguće u narednim mesecuma obezbediti primenu sporazuma iz Minska i doći do trenutka kada sankcije mogu biti primereno ukinute jer će sporazumi biti primenjeni“, istakao je on.

Sankcije koje su Rusiji u julu 2014. nametnute u bankarskom, energetskom i vojnom sektoru, deo su napora Zapada da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se okončala kriza na istoku Ukrajine, u kojoj je više od 9.000 ljudi ubijeno od aprila 2014, podseća britanska agencija.

Keri je danas u Davosu govorio i o borbi protiv Islamske države.

„Svakog dana učimo šta funkcioniše, a šta ne… Svakog dana pojačavamo pritisak na Islamsku državu. Od trenutka kada smo oformili međunarodnu koaliciju znali smo da će za uspeh biti potrebne godine“, rekao je on, prenosi AP.

Državni sekretar SAD je poručio da će Islamska država na kraju biti pobeđena i naglasio da je napredak postignut u borbi protiv te grupe neosporan.

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh