• Gradovi

  Keri: Uvodjenje novih sankcija Iranu bilo bi opasno

  Bivši državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da bi nuklearni sporazum s Iranom mogao da se održi čak iako američki predsednik Donald Tramp odluči da odustane od sporazuma, ali je upozorio da bi bilo opasno uvodjenje novih sankcija Teheranu.

  Uvodjenje sankcija protiv pojedinaca uključenih u iranski raketni program moglo bi, smatra Keri, da pošalje poruku iranskom narodu da nema nikakve koristi od istorijskog sporazuma postignutog 2015, koji je predvidjao ublažavanje ekonomskih sankcija u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa.

  „Ako postanemo previše provokativni na način koji iranskom narodu pokazuje da nema prednosti od toga, da nema koristi, i ako ih naša ratobornost satera u ćošak, to će biti opasno i moglo bi da ima sasvim suprotan rezultat“, rekao je Keri na dobrotvornom skupu u San Francusku.

  Komitet američkog Senata za spoljne poslove podržao je prošlog meseca većinom glasova novi zakon koji bi Trampu omogućio da uvede obavezne sankcije protiv pojedinaca uključenih u razvoj iranskog raketnog programa i protiv svih koji posluju s njima. Takodje bi mogao da uvede sankcije Revolucionarnoj gardi zbog terorizma i uvede embargo na oružje.

  Tramp je tokom predizborne kampanje obećavao da će ponovo pregovarati s Iranom ili da će savim napustiti nuklearni sporazum.

  Keri koji je imao ključnu ulogu u postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila,rekao je da se nada da će Tramp poslušati ministra odbrane Džima Matisa i savetnika za nacionalnu bezbednost Herberta Rejmonda Mekmastera.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com