Novosti online

„Керол” и „Мост шпијуна” јуре Бафта награде

Драма „Керол” и трилер „Мост шпијуна”, са по девет номинација, воде у трци за сутрашњу доделу Бафта награда Британске филмске академије која ће бити одржана у Лондону.

„Керол” Тода Хејнса, о романси старије удате жене и младе продавачице у Америци педесетих година прошлог века, номинован је за најбољи филм, режију, главну женску улогу (Кејт Бланчет), споредну женску улогу (Руни Мара), адаптирани сценарио, фотографију, сценографију, костим и шминку. Последњи Спилбергов филм „Мост шпијуна”, са Томом Хенксом у главној улози, екранизује истиниту хладноратовску драму у којој је амерички адвокат преговарао са Совјетима о ослобађању пилота САД ког су снаге СССР заробиле. Овај филер номинован је за најбољи филм, режију, споредну мушку улогу (Марк Риленс), оригинални сценарио, оригиналну музику, фотографију, монтажу, сценографију и звук.

Поред споменутих дела, за најбољи филм номиновани су: „Превара века” о групи инвеститора који су се обогатили клађењем на финансијску кризу 2008, „Под лупом” (Spotlight) о групи новинара „Бостон глоуба” који је писао о злостављању деце у католичкој цркви, и драма „Повратник” која има осам номинација, међу којима за најбољи филм, главну мушку улогу (Леонардо Дикаприо) и режију (Алехандро Гонзалес Ињаритуа).

За најбољи британски филм 2015. номиновано је шест филмова: драме „45 година”, „Екс-машина”, „Данкиња”, „Јастог”, „Бруклин” и документарац о Ејми Вајнхаус – „Ејми”.

Хејнсу, Спилбергу и Ињаритуу конкуренција за Бафта награду за најбољег редитеља су Адам Макеј за „Превару века” и неуморни Британац Ридли Скот за „Марсовца”.

Као и међу Оскар номинацијама, уз Дикаприја за најбоље глумце номиновани су: Брајан Кренстон за „Трамбо”, Еди Редмејн („Данкиња”), Мет Дејмон за „Марсовца” и Мајкл Фасбендер за улогу чувеног иноватора у драми „Стив Џобс”.

Конкуренција Бланчетовој за главну женску улогу су: Бри Ларсон за „Собу”, Меги Смит („The Lady in the Van”), Серша Ронан („Бруклин”) и за „Данкињу” Алиша Викандер која је номинована и за најбољу споредну улогу за ролу у „Екс машини”. У тој категорији конкуренткиње су јој: Џенифер Џејсон Ли за „Подлих осам”, Џули Вотерс („Бруклин”), Кејт Винслет за „Стива Џобса” и Мара.

Бенисио дел Торо („Сикарио”) предводи номиноване за мушку епизодну улогу, а одабрани су и Кристијан Бејл („Превара века”), Идрси Елба („Beats of the Nation”), Марк Рафало за „Под лупом” и Риленс.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh