• Novosti online

  Kif: Pitanje nestalih u ratovima devedesetih jedna od tema Samita zemalja Zapadnog Balkana (VIDEO)

  Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da će na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji se u julu održava u Londonu, jedna od tema biti rešavanje pitanja nestalih u ratovima devedestih godina.

  On je na sastanku „Samit Zapadnog Balkana u Londonu Poruke civilnog društva“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji rekao da će na predstojećem Samitu teme biti ekonomske, političke, ali i pitanja bezbednosti u regionu.

  „Fokusiraćemo se na to kako Berlinski proces može da podrži rešavanje regionalnih sporova, kao što su granični. Na Samitu će biti reči o regionalnom pristupu rešavanju pitanja nasledja, ali i pitanja nestalih u ratovima devedesetih“, kazao je Kif i dodao da će sastanku prisustvovati premijerka Velike Britanije Tereza Mej i britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

  Kif je naveo da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih interesa njegove zemlje da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji i ekonomski razvijeniji, jer iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ona ne napušta vrednosti i interese koje deli sa Evropom stotinama godina.

  Šef Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kindjuk najavio je da će 2019. godine taj Samit biti održan u Varšavi.

  „Poljska se ove godine pridružila Berlinskom procesu. Mi sledimo ideju koju je imao još pre 20 godina poljski papa Jovan Pavle Drugi o Evropi koja diše sa oba plućna krila zapadnim i istočnim. Zajedničkim snagama ćemo raditi na tome da bi ta ideja urodila plodom i obistinila se“, rekao je Kindjuk.

  U Londonu će 9. i 10. jula biti održan peti Samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, inicijative koju je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, koji okuplja premijere i ministre zemalja Zapadnog Balkana, partnere iz Evropske unije i institucija Unije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com