Gradovi

Kif: Velika Britanija sa million funti pomogla obnovu “Kolubare“

Kif: Velika Britanija sa million funti pomogla obnovu “Kolubare“

LAZAREVAC – Vlada Velike Britanije je sa oko million funti (1,3 miliona evra) finansirala projekat „Pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava – rudarski basen Kolubara“, u okviru kojeg su obnovljena 24 nasipa na rekama kolubarskog sliva, izjavio je danas u Lazarevcu ambašador Velike Britanije Denis Kif.

On je rekao na obeležavanju završetka tog projekta, kojem je prisustvovao i ministar energetike Aleksandar Antić, da su obnovljena 24 nasipa na rekama Kolubara, Peštan, Lukavica i Turija.

Kif je kazao da je pre manje od dve godine opština Lazarevac pretrpela veliku štetu, jer je bilo poplavljeno oko 300 hektara zemlje i pogođeno više od 500 domaćinstava.

Britanski diplomata je dodao da je bilo oštećeno i 1.100 metara nasipa.

Kako kaže procenjena je šteta od 2,6 miliona evra, a bila je ugrožena i proizvodnja uglja u RB Kolubara, koja daje 75 odsto ukupnih količina uglja u Srbiji i obezbeđuje oko 50 odsto električne energije.

„Ovaj projekat je potvrda snage bilateralnih odnosa Srbije i Velike Britanije“, ocenio je Kif.

Antić je zahvalio Kifu na pomoći Velike Britanije ističući da je Srbija uz podršku prijatelja iz inostranstva za projekte koji su urađeni i one koji se sada privode kraju obezbedila oko 100 miliona evra.

„Tih 100 miliona evra su velika garancija da je Srbija danas daleko bezbednija od poplava i da onakve scene više nikada nećemo videti na teritoriji naše zemlje“, istakao je Antić.

On je naveo da se 2014. oko 200 miliona kubnih metara vode izlilo na površinske kopove.

Kako je istakao, Vlada Srbije je u veoma teškoj situaciji pokazala da može da rešava probleme i uspela da obezbedi energetsku stabilnost zemlje.

„Pokazali smo da možemo da budemo solidarni kada je teško, kao I da imamo snagu i stručnjake da se izborimo sa takvom situacijom“, naglasio je Antić.

On je, takođe, istakao da se u takvoj situaciji pokazalo koliko imamo žilav energetski sektor i zahvalio svim radnicima.

Ministar je podsetio da je pre dve godine skoro trećina Srbije bila zahvaćena velikim poplavama.

U okviru projekta koji je finansirala Velika Britanija izrađeni su ključni nalazi Izveštaja o naučenim lekcijama iz poplava u maju 2014. i Lokalni operativni plan za odbranu od bujičnih poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine Lazarevac za 2016. godinu.

Taj projekat je sprovela Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS u saradnji sa Javnim vodoprivrednim preduzećem Beogradvode.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh