Svet

Kijev uložio žalbu EK protiv Severnog toka 2

„To je politički projekat. Tražimo od Evropske komisije da pokrene istragu i zaustavi projekat koji je antievropski, antiukrajinski, antislovački i antipoljski“, rekao je Jacenjuk, a prenosi Raša tudej.

severni tok gasprom gasovod

Ukrajinski premijer je, takođe, naglasio da Kijev ne želi da ga Rusija „nadmudri“, i pozvao je na kreiranje transparentnog evropskog gasnog tržišta.

„Želimo da formiramo transparentno evropsko gasno tržište. Iz tog razloga šaljemo snažne signale našim evropskim partnerima i evropskom društvu“, kazao je Jacenjuk.

Projekat Severni tok 2 je, kako ocenjuje RT, od velikog značaja kako za Rusiju, tako i za Nemačku, zbog kontinuiranih problema u pogledu pouzdanosti tranzita gasa preko teritorije Ukrajine.

Zvanična Moskva nastoji da izbegne gasnu krizu nalik onoj iz 2006. godine, kada su pojedini delovi Evrope ostali bez grejanja, pošto je Ukrajina počela da zadržava gas namenjen evropskom tržištu.

Severni tok 2 bi, kako navodi Raša tudej, trebalo da zaobiđe ukrajinsku teritoriju i da uspostavi novu direktnu rutu do Nemačke, idući ispod Baltičkog mora. Planirano je da godišnji kapacitet gasovoda bude 55 milijardi kubnih metara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh