Gradovi

Kijev zvanično uložio žalbu EK protiv Severnog toka 2

KIJEV – Kijev je zvanično uložio žalbu Evropskoj komisiji protiv projekta izgradnje gasovoda Severni tok 2, iza kog stoji Rusija, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk tokom sastanka sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom.

„To je politički projekat. Tražimo od Evropske komisije da pokrene istragu i zaustavi projekat koji je antievropski, antiukrajinski, antislovački i antipoljski“, rekao je Jacenjuk, a prenosi Raša tudej.

Ukrajinski premijer je, takođe, naglasio da Kijev ne želi da ga Rusija „nadmudri“, i pozvao je na kreiranje transparentnog evropskog gasnog tržišta.

„Želimo da formiramo transparentno evropsko gasno tržište. Iz tog razloga šaljemo snažne signale našim evropskim partnerima i evropskom društvu“, kazao je Jacenjuk.

Projekat Severni tok 2 je, kako ocenjuje RT, od velikog značaja kako za Rusiju, tako i za Nemačku, zbog kontinuiranih problema u pogledu pouzdanosti tranzita gasa preko teritorije Ukrajine.

Zvanična Moskva nastoji da izbegne gasnu krizu nalik onoj iz 2006. godine, kada su pojedini delovi Evrope ostali bez grejanja, pošto je Ukrajina počela da zadržava gas namenjen evropskom tržištu.

Severni tok 2 bi, kako navodi Raša tudej, trebalo da zaobiđe ukrajinsku teritoriju i da uspostavi novu direktnu rutu do Nemačke, idući ispod Baltičkog mora. Planirano je da godišnji kapacitet gasovoda bude 55 milijardi kubnih metara.

Andrew Kravchenko/Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh