Novosti online

Кикинда, Вршац и Пирот ускоро постају градови

Кикинда – Деветогодишња борба Кикинђана да највећа севернобанатска општина добије статус града требало би да добије жељени епилог до краја фебруара. Усвајањем предложених измена и допуна Закона о територијалној организацији, које су у скупштинској процедури, три пограничне општине – Кикинда, Вршац и Пирот – уписале би се на листу градова.

Правду треба сачекати
Народни посланик Бранислав Блажић наводи да се првобитан текст предложених законских измена односио само на Кикинду, али да су на инсистирање премијера Александра Вучића уврштени Вршац и Пирот.„ Добијамо оно што нам припада. За то постоје бројна оправдања која ћу изнети бранећи овај предлог пред Народном скупштином. Ово је пример да истрајност и упорност напослетку доведу до резултата. Правда ипак победи, само је треба сачекати”, закључује Блажић.

„За Кикинду је ово веома важан догађај, такође и задатак да оправдамо тај формални епитет. За то ће бити потребно много рада. Као град, имаћемо другачији имиџ, а наш циљ је да се приближимо најразвијенијим градовима у региону”, указује председник општине Павле Марков.

Иницијатива за ову статусну промену покренута је убрзо пошто је 2007. године усвојен Закон о територијалној организацији, који је као градове дефинисао 23 територијалне јединице, а Град Београд као посебну. У прилог тврдњи да је Кикинди тада неправедно запао тек статус општине, предочен је низ аргумената – од тога да је привредни, образовни, административни, културни и спортски центар Севернобанатског региона, преко богате културне и историјске традиције, па све до чињенице да су на листу градова уврштене и средине с далеко мањим бројем становника.

Све аргументе Удружење грађана „Кикиндски форум” уобличило је у грађанску иницијативу симболично названу „Вратимо Кикинду на мапу Србије”, коју је 2008. године потписима подржало више од 7.000 грађана. Том документу подршку је једногласно пружио и локални парламент, који је ову грађанску иницијативу проследио надлежним државним органима. Од тада је свака локална власт међу своје приоритетне циљеве, заједно с горућим привредним и инфраструктурним темама, сврставала управо враћање статуса града Кикинди.

„Пре годину дана смо тихим лобирањем поново покренули ово питање. Осим наших напора и добре воље, било је неопходно да иза иницијативе стане влада”, истиче Марков.

Занимљиво је да је законске измене предложио др Бранислав Блажић, народни посланик Српске напредне странке, који је у време доношења поменутог закона 2007. године био председник општине. Тада је, незадовољан што је Кикинди ускраћен статус града, упутио отворено протестно писмо Министарству државне управе и локалне самоуправе.

У образложењу за усвајање законских измена наводи се да су Кикинда, Вршац и Пирот пограничне општине којима треба помоћи у стварању услова за бољи економски развој и више инвестиција.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh