Gradovi

Kiličdaroglu: Ostavka Davutoglua je „dvorski udar“

ANKARA – Lider najveće opozicione stranke u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu, izjavio je da današnja ostavka premijera Ahmeta Davutoglua predstavlja „dvorski udar“, pošto je u skladu sa nastojanjima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ojača svoju poziciju.

„Ostavku Davutoglua ne treba posmatrati kao unutarstranačko pitanje, svi pobornici demokratije moraju da se odupru ovom dvorskom udaru“ rekao je Kiličdaroglu na konferenciji za novinare održanoj u centrali Republikanske narodne partije.

Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, naveo je AFP.

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba. AFP ukazuje da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski mediji pišu da je Davutoglu odlučio da podnese ostavku, nakon što se u proteklih nekoliko meseci više puta sukobljavao sa predsednkom Ergoganom.

Erdogan je, kako se tvrdi, optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu. Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

Foto/Freeimages.com, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh