• Gradovi

  Kim Džong-Un lično potpisao naredbu o testiranju bombe

  PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong-Un lično je pre tri nedelje potpisao naredbu kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga, poželevši da „2016. godina počne uz gromoglasni ođek eksplozije hidrogenske bombe“.

  Severna Koreja saopštila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

  Očekuje se da će Savet bezbednosti UN kasnije danas održati tim povodom vanrednu sednicu.

  Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, preneo je AFP.

  „Neka nam 2016. godina počne… uz gromoglasni ođek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje“, napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

  Severnokoreksa televizija je prikazala i drugu naredbu, koja datira od 3. januara, a u kojoj je Kim potpisao svoje konačno odobrenje da test bude izveden 6. januara.

  Kim, koji je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, predsedavao je, takođe, trećioj nuklearnoj probi koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine.

  Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

  Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

  Kim je prošlog meseca nagovestio da je Pjongjang već razvio takvu bombu, ali je njegova tvrdnja tada u širokim krugovima odbačena kao preterana retorika, podseća francuska agencija.

  AP Photo/Ahn Young-joon

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com