Novosti online

Ким Џонг Ун позирао поред нуклеарне бомбе

СЕУЛ – Северна Кореја поново уноси немир објављивањем насловних страна са фотографијама на којима њихов лидер Ким Џонг Ун позира поред мале нуклеране главе, окружен водећим нуклеарним научницима. Новине које објављује Радничка партија Северне Кореје су објавиле текст у којем објашњавају да се Ким састао са нуклеарним научницима како би проверио напредак и изјавио да је задовољан радом својиих научника који су успели да смање бојеву главу до димензија које су прилагођене монтажи на балистичке ракете.

Пјонгјанг је већ најављивао да напредује у смањивању димензије бојеве главе до те мере да је могуће монтирати их на ракете дугог домета, пише АП. Светски стручњаци и даље сумњају у овакав успех. Ово је први пут да Северна Кореја објављује дизајн мале бојеве главе, али је и даље непроверено да ли су њихови научници само приказали дизајнерско решење или су успели да произведу функционалну бојеву главу драстично умањених димензија.

Северна Кореја је овим фотографијама додатно појачала тензије које је изазвала недавниом тестирањем ракетног лансирања нуклеарног оружја због којег су Уједињене Нације већ реаговале пооштравањем санкција. Евентуални развој малог нуклераног оружја на ракетама дугог домета, које могу да се употребе за прекоокеанске циљеве, велика је претња и може драстично да утиче на безбедносну ситуацију у Азији.

Уколико је Северна Кореја успела да произведе ово оружје, то ће драстично утицати на САД, Јужну Кореју и Јапан, али и на Русију и Кину који су наклоњени Северу, али осуђују развој нуклераног програма.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh