• Svet

  KINA KRITIKUJE NATO

  kina

   

  „Verujemo da je NATO proizvod Hladnog rata… Smatramo da međunarodna zajednica mora da se udalji od tog mentaliteta“, rekla je portparolka Ministarstva Hua Čujing.

  Ona je objasnila da nijedna zemlja sama nije u mogućnosti da sebe u potpunosti zaštiti, pa je pozvala međunarodnu zajednicu da stvori novi sistem sveobuhvatne bezbednosti, koji bi bio „fer i pravedan.“

  Prema rečima stručnjaka za Kinu Bronislava Vinogrodskog, ovo je poziv državama da napuste nasleđe prošlosti.

  „Normalno, Kina je neutralna i ćuti dok drugi govore. A onda, kada dođe vreme – Kina vrlo dobro zna pravi put – onda progovori. Došlo je teško vreme zbog događaja u Siriji gde je mnogo strana u igri. Kina je iznela solidan argument o potrebi da se konceptualno menja ceo sistem međunarodne bezbednosti“, ocenjuje Vinogrodski za Sputnjik.

  Prema njegovim rečima, poziv Kine nije samo prazna retorika.

  „NATO je u ime bezbednosti ubio toliko ljudi, zato Kina predlaže da se napusti nasleđe hladnog rata, zahtevajući da se revidira čitav sistem odnosa u svetu“, ističe on.

  Stručnjak podseća i da se kineska diplomatija retko kada direktno protivi nečemu ili nekome, osim ako ne postoji neposredna pretnja po zemlju.

  „Sasvim je jasno da je ovakva retorika usmerena direktno protiv NATO-a. Iako mislim da je i Alijansa svesna da je njen sistem zastareo“, kaže on.

  On zaključuje i da predlog Kine nije pacifizam, ali jeste pokušaj da se kriza u svetu reši bez rata.

  Izvor: B92

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com