Gradovi

Kina na ostrva postavila super-radar i borbene avione

PEKING – Kina je na Paracelskim ostrvima, oko kojih se spori sa susednim zemljama, postavila eskadrilu borbenih aviona i super-radar, za koji američki stručnjaci tvrde će Pekingu omogućiti kontrolu ovog područja.

Italijanski „Korijere dela sera“ citira izvore iz Pentagona koji navode da je kineska vojska na ostrvo Vudi i ranije slala svoje mlazne borbene avione, ali da je značajno da su se oni tu vratili baš sada, u trenutku velikih napetosti u toj zoni. Na istom ostrvu prošle nedelje Peking je postavio i rakete zemlja-vazduh „HQ-9“, koje su srednjeg i dugog dometa, a na kineskom im ime inače glasi „Crvena zastava“.

Južno od Vudija, na morskom grebenu Kvarteron u takođe spornom arhipelagu Spratli, sateliti su snimili radove na postavljanju tornjeva radarskog sistema visoke frekvencije. Prema stručnjacima Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, ovaj radar mogao bi da „značajno promeni operativni scenario“ pošto bi Kinezima omogućio da kontrolišu celokupni pomorski i vazdušni saobraćaj u Južnom kineskom moru.

Kako navodi AFP, neimenovani zvaničnici SAD su za „Foks njuz“ izjavili da su američke špijunske službe na ostrvu Vudi primetile kineske ratne avione „Šenjang J-11“ i „Sijan JH-7“ u poslednjih nekoliko dana. Na ostrvu Vudi, na koje prava pored Kine polažu i Tajvan i Vijetnam, od 90-ih godina prošlog veka postoji aerodrom koji je operativan i koji je prošle godine uređen tako da može da primi „J-11“.

Kina je prošle nedelje potvrdila da je postavila „oružje“ na Vudiju, braneći tu odluku kao svoje suvereno pravo.

Foto Tanjug/D.Stanković, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh