Novosti online

Кина: на железничкој станици блокирано 100.000 путника

ПЕКИНГ – Више од 100.000 путујућих радника остало је блокирано на главној железничкој станици у кинеском граду Гуангзоу покушавајући да се укрцају у возове и отпутују кући за прославу Кинеске нове године 8. фебруара. Кинеске железнице морале су да откажу велики број полазака због лоших временских услова, па је маса радника остала на перонима у јужном делу земље, преноси данас британски Гардијан.

Велики број путујућих радника похрлио је на жележничку станицу у Гуангзоу како би отпутовао у своја родна места да са породицама дочека „годину ватреног Мајмуна”. Планове су покварили ледено време и снежне падавине широм источне и централне Кине, због чега су одложена 23 поласка у једном од најпрометнијих дана у току године за кинеску железницу. Више од 176.000 путника остало је само у понедељак блокирано испред жележничке станице. Званичници су забринути због великог броја људи на једном месту, преноси британски лист.

„Има превише људи на жележничкој станици, све је блокирано”, изјавио је један странац за кинеску националну телевизији ЧТВ.

Локални медији извештавају да је ситуација на станици толико озбиљна да је проглашен други степен узбуне, као и да 2.600 полицајаца покушава да очува ред блокираним перонима. Шеф полиције у кинеском граду упозорио је на опасност од стампеда и нереда.

Новогодишња грозница у Кини почиње крајем јануара, сматра се највећом годишњом миграцијом на планети. Ове године више од три милијарде Кинеза кренуће на пут у своје родне крајеве. Многи од њих су путујући радници који се из индустријског центра Гуангзоу враћају у руралну унутрашњост земље.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh