• Gradovi

  Kina poziva SAD da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove Kine

  Kako je danas prenela CMG, dve strane su imale iscrpne i konstruktivne razgovore o unutrašnjoj i spoljnoj politici, bilateralnim odnosima, medjunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničke važnosti.

  Kineski predstavnici su istakli da je kineska delegacija na dijalog došla na poziv američke strane pošto su se tokom Kineske nove godine, predsednik Kine Si Djinping i američki predsednik Džozef Bajden u telefonskom razgovoru složili da će dve zemlje jačati komunikaciju, upravljati nesuglasicama i proširiti saradnju, što je dalo uputstvo za razvoj kinesko-američkih odnosa u narednom periodu.

  Učešće Kine na strateškom dijalogu u Enkoridžu je važan korak za realizaciju konsenzusa i odluke lidera dve zemlje. U proteklih nekoliko godina, zbog nerazumnog potiskivanja legitimnih prava i interesa Kine, njeni odnosi sa SAD su naišli na ozbiljne poteškoće bez presedana. Ova situacija je naškodila interesima dva naroda i naštetila stabilnosti i razvoju sveta i ne bi trebalo da se nastavi, ocenjuje CMG.

  Kineska strana je tokom sastanka na Aljasci istakla da je status vladajuće Komunističke partije (KP) u Kini „izbor istorije i naroda“. Razvoj Kine se ne može odvojiti od rukovodstva KP, navodi se i dodaje da Kina neće drugim zemljama nametati svoje demokratsko uredjenje i sistem vrednosti, ali da istovremeno odlučno čuva svoje politički sistem i vrednosti, protivi se ponašanjima drugih zemalja da pod plaštom ljudskih prava klevetaju Kinu i mešaju se u njene unutrašnje poslove.

  Kina nema nameru da se meša u američke unutrašnje poslove, niti pokušava da koleba ili zameni poziciju i ulogu SAD u svetu. Istovremeno, SAD treba da zauzmu pravedan pristup u odnosu na političko uredjenje, razvojni put, kao i ulogu Kine na globalnoj sceni.

  Kineski predstavnici su tokom sastanka sa američkim predstavnicima naglasili da će Kina nastaviti da odlučno insistira na samostalnoj i mirnoj diplomatskoj politici, odlučno čuvati suverenitet države i dostojanstvo nacije, odlučno se suprotstavljati mešanju drugih zemalja u njene unutrašnje stvari. Uspeh Kine je ostvaren u uslovima otvaranja, a njena težnja ka visokokvalitetnom razvoju u budućnosti ostvariće se, takodje, u uslovima višeg stepena otvaranja, navodi se.

  Multilateralizam je važan temelj u postojećem medjunarodnom sistemu i onpodrazumeva insistiranje na načelima i principima povelje UN, poštovanje osnovnih normi u medjunarodnim odnosima, poštovanje suvereniteta svih država u svetu, uvažavanje kulturnog diverziteta, zalaganje za demokratizaciju medjunarodnih odnosa, pri čemu nema mesta podizanju ideološkog zida i obnovi konfrontacija izmedju blokova, rekli su predstavnici Kine.

  Kina je spremna da sa SAD, u multilateralnom mehanizmu na čelu sa UN, čuva multilateralizam u pravom smislu, da medjunarodnoj zajednici obezbedi više kvalitetnih javnih dobara. Kina i SAD, kao najveća zemlja u razvoju i najveća razvijena zemlja, trebalo bi da zajednički rade na produbljivanju saradnje sever-jug, uključujući saradnju na trećim tržištima okrenutu prema i zemljama u razvoju, kako bi se unapredilo ostvarenje ciljeva održivog razvoja UN-a za 2030. godinu, navodi se.

  Kina i SAD treba da grade medjusobno poverenje, razumevanje i saradnju, da osiguraju da se koncentrišu na kvalitetno postupanje sa sopstvenim prioritetima na domaćem planu i svojim razvojem ciljevima. Dve zemlje bi mogle da saradjuju u borbi protiv kovida-19, reagovanju na klimatske promene i oporavku svetske ekonomije, kao tri najaktuelnija zadatka međunarodne zajednice, predložili su predstavnici Kine.

  Dve zemlje imaju odgovornost, sposobnost i mudrost da pronadju način na koji se dobro slažu kao dve velike sile sa različitim političkim uredjenjem, a to će biti i istorijski doprinos dve zemlje civilizaciji čovečanstva.

  Najviši diplomatski predstavnici Kine ocenili su da je u proteklih nekoliko godina, ekstremna antikineska politika, koju je sprovodila prethodna američka administracija, ozbiljno oštetila interese Kine i kinesko-američke odnose i Kina je bila primorana da preduzme prikladne i neophodne mere za očuvanje svog suvereniteta, bezbednost i razvojnih interesa.

  Kina, kako su istakli, poziva SAD da uklone posledice pogrešne politike prethodne administracije prema Kini, a istovremeno da izbegavaju stvaranje novih problema.

  Kada je reč o pitanju Tajvana, predstavnici Kine su istakli da se to pitanje odnosi na suverenitet i teritorijalni integritet Kine i tiče se temeljnih interesa Kine koja neće učiniti nikakav ustupak.

  Izborni sistem u Hongkongu predstavlja regionalni izborni sistem Kine, usavršavanje izbornog sistema u Hongkongu predstavlja unutrašnju stvar Kine, u koje druge zemlje, organizacije i pojedinci nemaju pravo da se mešaju.

  Optužba za „genocid“ na račun Kine je najveća laž u ovom veku. Kina se nada da će SAD poštujući objektivne činjenice, prestati sa napadom na Kinu pod izgovorom njene politike prema Sinđijangdu, kao i da će prestati sa primenom dvostrukih kriterijuma u borbi protiv terorizma.

  Kada je Tibet u pitanju, dalaj-lama je politički prognanik koji se pod verskim plaštom već dugo vremena bavi antikineskim i separatističkim delatnostima. Kina se nada da će se SAD pridržavati obećanja da je Tibet deo Kine i da neće podržavati tibetanske separatiste, da će ukinuti sankcije kineskim zvaničnicima, kao i da će prestati sa mešanjem u kineske unutrašnje stvari pod izgovorom pitanja vezanih za Tibet.

  Kina i SAD su se složile da će u duhu razgovora lidera dve zemlje od 11. februara, održavati dijalog, razvijati saradnju na obostranu korist, izbegavati pogrešno shvatanje i procenjivanje, sukobe i konfrontaciju i unapredjivati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

  Obe zemlje se zalažu za jačanje dijaloga i saradnje u oblasti klimatskih promena i saglasne su o formiranju zajedničke radne grupe za reagovanje na klimatske promene.

  Dve zemlje će u duhu recipročnosti i uzajamne koristi dogovarati o pitanjima kao što su medjusobno davanje pogodnosti delatnostima osoblja konzularnih odeljenja i novinara, navodi se i dodaje da je bilo reči i o prilagodjavanju vizne politike uskladjenom sa promenom epidemiološke situacije, kao i o normalizaciji medjuljudske razmene, prenela je CMG.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com