Gradovi

Kina smenjuje šefa Komisije za HoV zbog stanja na berzama

ŠANGAJ- Kina će smeniti šefa regulatornog tela za hartije od vrednosti, u pokušaju da uveri investitore u svetu da može efikasno da upravlja tržištima akcija koja su zahvaćena velikim previranjima u poslednje vreme.

Predsednik kineske Komisije za hartije od vrednosti (CSRC), Sjao Gang, koji je vodio to regulatorno telo za vreme prošlogodišnjeg berzanskog sloma, biće „otpušten“ sa funkcije, a zameniće ga predsednik Poljoprivredne banke Kine (Agricultural Bank of China) Liju Šiju, izvestila je državna novinska agencija Sinhua.

Kako prenosi agencija Frans pres, kineske akcije su u januaru ove godine pale 23 odsto, što je najveći mesečni pad od ambisa viđenog tokom globalne finansijske krize 2008, tako da je Šangajska berza prošlog meseca imala najgore rezultate poslovanja među velikim tržištima akcija u svetu.

Niz poteza koji su imali za cilj da, umesto stvaranja panike, ublaže dramatične oscilacije cena akcija započete u junu prošle godine, nametnule su pitanje o upravljačkim sposobnostima Pekinga u kriznom periodu ekonomske tranzicije, dodaje francuska agencija.

Sjao (57) je preuzeo funkciju predsednika CSRC u martu 2013. godine. Najveći deo profesionalne karijere proveo je u kineskom bankarskom sistemu, uključujući centralnu banku, kao i Banku Kine u državnom vlasništvu, jedne od „velike četvorke“ u toj zemlji, na čijem je čelu bio 10 godina pre prelaska na funkciju u CSRC.

On je bio zadužen za nadzor nad tržištima hartija od vrednosti sredinom 2015. godine, kada je referentni indeks Šangajske berze palo za gotovo 30 odsto, brišući milijarde dolara i izazivajući potrese na globalnim tržištima.

Chinatopix Via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh