Svet

Kina testirala oružje od kog još ne postoji odbrana

„Jedrilicu, koja je letela brzinom od nekoliko hiljada milja na sat, pratio je satelit jer je letela duž ivice atmosfere“, naveo je zvaničnik Pentagona Bil Gerc.

deveta planeta, svemir jpg

Kina je to oružje testirala ukupno sedam puta. Poslednje lansiranje DF-ZF, ultrabrze rakete koja navodno može da prodre kroz odbrambeni sistem SAD, izvršeno je u novembru 2015, prenosi RTS.

DF-ZF navodno može da razvije brzinu od čak 12.359 kilometara na sat. Ova raketa sa bojevom glavom kruži na samoj granicu između kosmosa i atmosfere, oko 100 kilometara iznad zemlje, i to pomoću velikih balističkih raketa, bustera.

Jednom kada dostigne tu visinu, ona počinje da „jedri“ po relativno ravnoj trajektoriji i ubrzava do 6.173 kilometra na sat.

Vojni zvaničnici SAD potvrdili su u junu 2015. godine da je DF-ZF uspeo da izvede „ekstremne manevre“ tokom probnog leta.

Ono što ovu letelicu čini posebno opasnom jeste što ne postoji adekvatna odbrana protiv tog novog hipersoničnog oružja.

Letelica može biti postavljena na balističkim raketama kratkog ili interkontinentalnog dometa i mogu da prodru kroz brojne slojeve vazdušne odbrane.

Stručnjaci pretpostavljaju da je Kina i dalje oko dve decenije daleko da do kraja razvije projektil DF-ZF, mada neki analitičari smatraju da bi novo oružje moglo biti operativno već 2020. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh