Izvori

Кина употребила нову врсту оружја у сукобу са индијским војницима: Побегли без испаљеног метка

Извор: Спутник на српском, https://rs.sputniknews.com/svet/202011171123886090-kina-upotrebila-novu-vrstu-oruzja-u-sukobu-sa-indijskim-vojnicima-pobegli-bez-ispaljenog-metka/

Кинеска војска користила је пре неколико месеци, електромагнетно оружје како би присилила индијске војске на повлачење током сукоба на граници две земље на Хималајима, тврди професор за међународне студије Јин Канронг.

Према његовим речима, наведено оружје може да скува људско месо јер ствара исте услове као и микроталасна рерна, што значи да загрева све на одређеном подручју .

Међутим, у овом случају војницима је само позлило па су морали да се повуку.

Јин је похвалио кинеске снаге на ‘предивно’ изведеној војној акцији која је отерала индијске војнике без иједног испаљеног метка. Сматра се да је ово прва позната употреба електромагнетног оружја на ратишту, преноси Дејли мејл.

Истовремено, Тајмс прецизира како је електромагнетно оружје употребљено крајем августа.

Подсећамо, две нуклеарне велесиле сукобиле су се на подручју на Хималаја. У сукобу је погинуло барем 20 индијских војника, док број кинеских жртава није познат.

Сматра се да је то био најжешћи сукоб Индије и Кине у посљедњих 53 године, преноси Вечерњи лист.

Професор Јин испричао је својим ученицима да су непријатељски војници почели да повраћају 15 минута након што је оружје употребљено.

„Морали су да се повуку. Тако су поново успоставили контролу над територијом“. – објаснио је.

Вест о наводном коришћењу електромагнетног оружја долази у тренутку кад две земље покушавају да дипломатским путем смире тензије на граници.

У међувремену, обе земље послале су хиљаде војника на границу и покушавају доћи до договора у вези са спорним подручјем.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh