Novosti online

Киша потопила предизборну кампању

Док траје борба да се од набујалих вода одбране домови грађана, борба за гласове бирача накратко ће престати. Због ванредне ситуације и поплава које су задесиле Србију Српска напредна странка, Демократска странка и Покрет социјалиста не спроводе предизборне активности и све планиране страначке скупове.

И док странке покушавају да покажу солидарност са грађанима, економисти још сабирају закључке и опорављају се од лудих журки организованих на „српском Давосу”, тачније Бизнис форуму на Копаонику, завршеном пре два дана.

И Жандармерија у приправности
У седиштима сва четири одреда Жандармерије – у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу, као и и ронилачкој јединици, уведена су активна дежурства како би полицијски службеници у сваком тренутку могли да крену уу извршење било ког задатка, наводи се у саопштењу МУП-а Србије.На располагање су стављени сви капацитети Жандармерије: камиони, аутобуси, џипови „дефендери”, санитетска возила и гумени чамци.У седиштима сва четири одреда Жандармерије – у Београду У седиштима сва четири одреда Жандармерије – у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу, као и и ронилачкој јединици, уведена су активна дежурства

Док су грађани, војници и полицајци носили вреће са песком градећи заштитне бедеме поред река, гледали брда како клизе и покушавали да избаце воду и муљ из кућа, скуп на Копаонику био је посећенији него икада. Добро расположење тајкуна, политичара и аналитичара није покварило ни проглашење ванредне ситације, па је планирана журка одржана без обзира на свеопшту узбуну због поплава и због изливања река.

Ипак, креатори економске политике и најбогатији Срби желели су да изразе солидарност са најугроженијима, а да организација прикупљања новца иде траљавије него организација журке. Наиме, током првог дана Бизнис форума Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије позвао је привреднике да донирају средства за поплављена подручја. Питали смо јуче господина Влаховића колико средстава је прикупљено.

– Продужили смо акцију за још 15 дана. У понедељак ће Савез економиста Србије уплатити своју донацију и послаћемо циркуларни мејл учесницима форму и подсетити их да донирају средства. Поплаве су се догодиле изненада, па нисмо успели да отворимо посебан жиро рачун – изјавио је наш саговорник.

Тако је било на врху Србије. А како је на нижим надморским висинама?

Стање у Србији је стабилно и нема разлога за панику, изјавио је јуче за наш лист Бојан Томић, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије

Током јучерашњег дана падавине су биле слабијег интензитета, већина водостаја је у стагнацији, а дошло је до незнатног раста Чемернице и Бјелице.

Облаци би требало данас да нас обиђу, али само на кратко. Већ ноћас очекује нас нови кишни талас који ће највероватније трајати до уторка. Баш због тога, како каже Томић, стручне службе су у приправности. Шта нас чека од уторка, тешко је предвидети.

Републички штаб за ванредне ситуације јуче је одлучио да на критичним деоница додатно ангажује људе. Такође, Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре ставило је Републичком штабу за ванредне ситуације на располагање више од хиљаду машина и око 2.000 запослених у путарским предузећима за потребе заштите и спасавања од поплава.

До јучерашњег дана евакуисана је укупно 171 особа, а вода угрожава 633 објекта, саопштио је јуче МУП Србије. На терену су ангажовани припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије, полиције опште надлежности, саобраћајне полиције, као и Војска Србије.

Код села Кленак наспрам Шапца на три деонице Сава је пробила део насипа, али су сви локалитети хитно санирани. У току јучерашњег дана стање је било алармантно у Лучанима, а без струје је остало око 1200 кућа у три села. Западна Морава прети да угрози гасовод Крушевац–Чачак, као и три села: Почековину, Доњи Рибник и Стопању, саопштио је јуче Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник.

На територији Краљева поплављено је око 360 домаћинстава и око 1500 хектара пољопривредних површина. У прекиду је локални сеоски пут у селу Плана Баре – Краљево због појаве клизишта. На територији града Чачка угрожено је 150 објеката.

Бојан Томић поручује грађанима да се одазову апелима штабова за ванредне ситуације и послушају њихове савете. На тај начин избећи ћемо ситуацију у којој су припадници Војске и полиције били пре две године када су морали да моле људе да напусте своје угрожене домове.

Он истиче како је ванредна ситуација проглашена превентивно, што је уобичајено када се ризици или последице ванредних догађаја не могу спречити редовним деловањем служби.

– Ванредна ситуација је правно стање које нам омогућава једноставније деловање. Будући да је проглашена на територији целе Србије где год да се нађемо моћи ћемо да ангажујемо одређене машине без обзира на то да ли се налазе у јавном или приватном власништву– објашњава Томић.

Према његовим речима, најкритичнији у Србији још увек су сливови Ибра и западне Мораве. У недељу и понедељак очекује се већа количина падавина у сливовима Млаве, Пека и Тимока.

Према прогнози РХМЗ-а, псотепени престанак падавина очекује нас тек у среду.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh