Gradovi

Kitarović i Kotromanović u sukobu interesa, sledi postupak

ZAGREB – Hrvtska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i odlazeći ministar odbrane Ante Kotromanović su u sukobu interesa, saopštila je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa koja kaže da će protiv njih biti pokrenut postupak.

Komisija je saopštila da je Grabar Kitarović u sukobu interesa jer je za vreme novembarskih izbora od države dobila 1.167.573 kune kao naknadu za propagandu, a ona je, kako se navodi, novac dala HDZ-u da bi izbegla plaćanje poreza od 40 odsto, javili su hrvatski mediji.

U obrazloženju se navodi da se predsednica ponašala kao član stranke i da je sporno to što se novca odrekla, ali je odlučivala u koje će humanitarne svrhe taj novac otići.

„To nije smela“, navela je Komisija.

Isto telo odlučilo je da je odlazeći ministar Ante Kotromanović takođe u sukobu interesa zbog slučaja u kojem je zajedno sa svojom porodicom privatnim avionom firme Beechcraft otputovao na Lošinj. Ministarstvo obrane tada je objasnilo da je Kotromanović bio na privatnom putovanju i nije koristio sredstva državnog budžeta.

Izračunato je da je ministrov let do Lošinja i natrag koštao više od 28.000 kuna, a zakon o sprečavanju sukoba interesa zvaničnicima zabranjuje primanje darova vednosti veće od 500 kuna.

Foto Tanjug/D. Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh